Bush i talarstolen vill vända Irakopinion

USA:s president George Bush ska försöka visa omvärlden och hemmaopinionen att det finns en tydlig plan för den fortsatta utvecklingen i Irak. Han håller därför ett tal till nationen på natten till tisdag. 

– Om han tänker utnyttja talet för att säga att allt är okej, då är det gigantiskt misstag, säger den i utrikesfrågor tunge demokratiske senatorn Joseph Biden.

Vilja att lyssna
Även Bushs republikanske partibroder Chuck Hagel anser att presidenten måste visa att han är beredd att lyssna till fler än sina närmaste rådgivare om det ska finnas hopp för en lösning på Irakkrisen.

Det är utan tvekan en svår uppgift som väntar president Bush. En majoritet av det amerikanska folket är nu emot kriget och kritiker inom både hans eget republikanska parti och demokraterna ställer allt oftare frågan ”hur ser planen ut för den fortsatta amerikanska insatsen i Irak?”

Inga drastiska tankar
Presidenten väntas i nattens tal inte komma med några oväntat drastiska nya tankar eller förslag men ska enligt amerikanska medier, som citerar regeringstjänstemän, vara lite mer detaljerad än tidigare om maktöverlämnandet till irakierna den 30 juni och vad som ska hända efter det.

Bland annat ska han berätta mer om vad som ska finnas med i den Irakresolution som USA och Storbritannien inom de närmaste dagarna ska presentera för FN:s säkerhetsråd. Däremot kommer Bush inte, som flera kritiker önskat, att presentera något slutdatum för den amerikanska närvaron i Irak.

Peptalk för att lätta stämningen
Lika mycket som en möjlighet att presentera fler konkreta detaljer så är nattens tal ett peptalk, ett försök att vända den kraftigt försämrade stämningen i USA kring utvecklingen i Irak. Tanken är att Bush varje vecka fram till överlämnandet den 30 juni ska hålla ett större Iraktal.  

En politisk kommentator påpekade för övrigt det faktum att det här första talet hålls på bästa sändningstid för amerikanerna, men mitt i natten för den andra stora grupp Bush säger sig vilja nå, nämligen irakierna.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista