Inga ministrar för mp trots bra samarbete

Miljöpartiet kommer inte att få någon plats i regeringen den här mandatperioden, säger statsminister Göran Persson efter Ekots uppgifter i helgen om att regeringen för samtal med samarbetspartiet om en koalitionsregering.

– En sådan diskussion har vi inte fört. Man vet ju aldrig vad som händer, men jag ser ingen sådan möjlighet och det är inte aktuellt.

Enligt Ekots källor har statsminister Göran Persson och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson talat om förutsättningarna för att miljöpartiet ska ingå i en regering.

Bättre samarbete
Göran Persson säger alltså själv nej till statsrådsposter för miljöpartiet, åtminstone under denna mandatperiod, men säger samtidigt att samarbetet med miljöpartiet har fungerat bättre under denna mandatperiod än under förra.

– Jag tror att miljöpartiet är inne i en sådan process där man utvecklar sin politik, men det är inte aktuellt just nu.

När kan det bli aktuellt?

– Det har jag ingen anledning att ens spekulera kring, utan det parlamentariska läget avgör. Jag tycker att samarbetet har gått riktigt bra och jag sätter stort värde på Peter Erikssons och Maria Wetterstrands vilja att komma närmare i samarbetet. Det ska vi vara ödmjuka inför, men den här mandatperioden har vi inget sådant utrymme.

Varför inte?

– Vi har inte ens diskuterat den saken.

Hur ser er utvärdering av samarbetet så här långt ut?

– Vi är inte färdiga än, men vi håller på. Med tanke på hur riksdagen ser ut så finns det inte särskilt många alternativ. Sedan är det en fråga om att vinna förtroende hos varandra, och där tycker jag att det går allt bättre.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista