Stort intresse för hus trissar priserna

Den som funderar på att köpa ett fritidshus får räkna med att lägga upp en rejäl summa pengar. Priserna har ökat kraftigt det senaste året.

Enligt mäklarsamfundets senaste statistik var prisökningen i Sverige i genomsnitt 17 procent, och fastighetsmäklare Agneta Carlqvist i Bohuslän har tydligt märkt av det ökade intresset för fritidshus. 

– Man går på en visning där man väntar sig att det ska komma 5-6 familjer, och så kommer det 15-20 och man får bud på direkten. Om säljaren hänger med så kan vi sälja en fastighet på 3-4 dagar. Budgivningen startar redan dagen efter visning. 

Marknaden är het. En genomsnittlig prisökning på 17 procent, enligt mäklarsamfundet, de senaste 12 månaderna talar sitt tydliga språk.

Störst ökning har skett i Skåne med rekordartade 47 procent. Sedan Halland, Blekinge, Dalarna och Västra Götaland. Priset per kvadratmeter ligger i dag igenomsnitt på 14 500 kronor i landet.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista