G7-länder manar till ökad oljeproduktion

G7-länderna uppmanade på söndagen alla oljeländer att öka produktionen för att få bukt med de rekordhöga bränslepriserna. Utspelet kom efter oenighet om höjda produktionskvoter på Opecs möte i Amsterdam.

Saudiarabien försöker få upp oljekartellens produktionskvoter med upp till 2,5 miljoner fat per dag, elva procent, men stötte i Amsterdam på patrull från andra Opec-länder.

Oenigheten innebär förnyad press uppåt på råoljepriset, som i fredags gick ned under 40 dollar fatet i New York för första gången på tio handelsdagar.

De saudiska ansträngningarna välkomnas av G7, som samlar världens rikaste länder. ”Låga oljepriser skulle vara bra för hela världsekonomin”, hette det i ett G7-uttalande som lästes upp av Storbritanniens finansminister Gordon Brown i samband med gruppens möte i New York på söndagen.

”Vi välkomnar tillkännagivandet från en del oljeproducenter att höja produktionsmålen och vi uppmanar nu alla oljeproducenter att vidta åtgärder för att säkerställa att världens oljepriser återgår till en nivå som är i enlighet med varaktigt globalt ekonomiskt välstånd och stabilitet”, fortsatte kommunikén.

-Jag tror att Opec accepterar att ett fungerande pris är 22-28 dollar fatet, sade Brown.

-Det står klart att tillgången måste öka. Om tillgången är lägre än efterfrågan borde något göras.

G7:s utspel kom sedan Libyen, Venezuela med flera Opec-länder i Amsterdam uttalat sig negativt om den saudiska idén. Orsaken är enkel: flera länder pumpar redan för fullt och skulle inte kunna sälja mer olja även om kvoterna höjdes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista