Stim hårdgranskar restauranger

Upphovsrättsorganisationen Stim, som driver in pengar till de svenska musikerna, hotar nu krögarna med domstol om de inte börjar betala för den musik som spelas på restaurangerna.

Den som spelar bakgrundsmusik i hissen, butiken eller restaurangen är skyldig att betala för det. Pengarna som ska gå till upphovsmännen bakom musiken.

Nu kräver Stims vd, Kenth Muldin, att fler ska göra rätt för sig.

– Det är ett område där vi under flera år sett att vi behövt förbättra vår marknadstäckning helt enkelt, säger han.

I ett köpcenter mitt i centrala Stockholm, mitt i lunchrusningen, serverar en restaurang sushi och bakgrundsmusik.

Restaurangen har öppet 250 dagar om året och har cirka 40 sittplatser.

Fokus på restauranger
Restaurangens taxa till Stim för att få spela musik landar därför på 3 000 kronor varje år. Större ställen som har öppet fler dagar får betala mer, ändå upp till 10 000.

Stim fokuserar just nu mycket på restaurangerna.

– Det finns inte en restaurang med alkoholtillstånd i Sverige som inte någon gång under året eller veckan använder musik och det behöver vi fånga upp. Det är ett område som är väldigt viktigt för oss, säger Kenth Muldin.

Intäkterna från restaurangbranschen är idag ungefär 25 miljoner kronor. Men Stim och i förlängningen upphovsmännen får idag inte betalt av alla som spelar musik i offentliga lokaler.

Åtgärderna räcker inte
Nu tas kontakter, med till exempel krögare, per brev eller telefon och ibland kan restaurangen ifråga även få besök av Stim.

Kenth Muldin berättar att de här åtgärderna inte alltid är tillräckliga.

– I slutändan kan det vara så att vi blir tvungna att gå till domstol. Det är ingenting vi vill. I vissa fall krävs det när personen eller företaget helt enkelt vägrar teckna licens med Stim under påståenden att de inte använder musik fastän det är uppenbart, säger Kenth Muldin, vd för Upphovsrättsorganisationen Stim.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista