Brasilien tar krafttag mot knarkmaffior

I Rio de Janeiro har myndigheterna förklarat krig mot knarkmaffiorna. Flera stora slumområden, favelas, där maffiorna har sina högkvarter, har ockuperats av polisen. Det är dock inte bara till glädje för favelans vanliga innevånare.

Carlos Canto är en intensiv, stolt och orädd, drygt 40-årig svart man. Han är en av de kommunala ledarna i Rocinha, Rio de Janeiros och Latinamerikas största slumstad med över 150 000 invånare. Den ligger inklämd mellan några av Rios mest eleganta kvarter.

Carlos säger att våldet bara har blivit värre sedan polisen kom. Det är inte det att han är emot polisen, tvärtom, men de flesta av de 1 200 poliser som nu finns i Rocinha kommer från platser långt härifrån.

– De känner inte till Rocinha, säger Carlos. De blir osäkra när de inte hittar och de agerar som om alla vi som bor här vore medlemmar i maffian.

Solidaritet
Det är lätt att bli osäker och förvirrad i Rocinha. Ett gytter av tegelhus i alla storlekar som klättrar uppför bergssidorna, som en myrstack, en labyrint av smala gränder, gångar och trappor, som man oundvikligen går vilse i om man inte har en vägvisare med sig. Det är ett ställe där det är lätt att gömma sig. Det är just därför maffiorna har slagit sig ner här.

Men Rocinha är också en manifestation av solidaritet och grannsämja. Det skulle inte gå att bo så här om vi inte höll ihop, säger Carlos. Maffian måste också respektera våra regler, annars skulle allt bryta samman också för dem, fortsätter han.

Det fanns en slags skör fredlig samexistens mellan Rocinhas invånare och maffian, som gjorde att våldet hölls borta. Men med polisens massiva ankomst drabbade våldet också de vanliga och skötsamma: den stora majoriteten av områdets befolkning.

Brännmärkande
Marcello dos Santos har en liten kycklinggrill i en av gränderna. Vägg i vägg ligger en frisersalong och ett cybercafé. Marcello menar att pressens sätt att bevaka kriget mot maffian innebär ett brännmärkande av alla som bor i en favela.

– Det är tusen gånger mer våld i Sao Paolo, men Rocinha är mer tevemässigt säger han. Medelklassen kan skylla våldet på favelorna istället för att ta itu med det verkliga problemet: deras egen konsumtion av kokain, som är själva grunden för maffiornas existens.

Lars Palmgren, Rio de Janeiro
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista