Skandiahuset i Stockholm.

Skandias bonusnota: fyra miljarder

Försäkringsbolaget Skandia meddelade på måndagen att den officiella noteringen för bonusnotan nu är uppe i fyra miljarder kronor.

– Vi tycker nu att vi kan lägga allt det här bakom oss och arbeta med framåtriktade frågor. Det är inte någon absolut garanti för att allt inte är rätt till hundra procent, säger Björn Björnsson, vice ordförande i Skandia.

Varför vill du lämna den brasklappen?

– Precis på samma sätt som i de tidigare diskussionerna så finns kanske inte alltid alla svar på huvudkontoret här i Stockholm men vi har gjort så gott vi har kunnat, säger Björnsson.

Med snigelfart verkar det som men ändå i en tydlig rörelse framåt jobbar nu Skandia fram sanningen om hela bonusnotan.

Betalades ut i USA
På måndagen meddelar Skandia att bolaget har betalat 48 miljoner dollar till ledande befattningshavare och även till andra anställda i det amerikanska dotterbolaget American Skandia under perioden 1997 till 2002. Det är sammanlagt 70 personer som ingår i bonusprogrammet, Long term Incentive Programme.

Enligt Skandia kommer ytterligare information om individuella utfall i programmen inte att lämnas ut med hänsyn till integritetsskyddet i amerikansk lagstiftning.

Därmed är den officiella medgivna bonusnotan uppe i ungefär 4 miljarder kronor.

Redovisar bara amerikanska utfallet
Nu närmar sig Skandia sakta men säker den siffra som Ekot har fått fram genom en egen undersökning hos den amerikanska finansinspektionen. Ekot rapporterade den 30 april att Skandias bonusnota kostar 5 miljarder kronor.

Skillnaden på 1 miljard kan förklaras på flera sätt. Ett är att Skandia idag enbart redovisar det amerikanska utfallet i ett av bonussystemen, nämligen det långsiktiga incentivprogrammet. Ekot har räknat in även de båda andra stora, Sharetracker och Wealthbuilder.

En annan förklaring handlar om semantik. Skandia använder uttrycket ”har betalats ut”, medan Ekot har visat programmens sammanlagda värde. Skillnaden blir ungefär 1 miljard kronor.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".