Skandia medger bonusar på 4 miljarder

Försäkringsbolaget Skandia har i dag meddelat att den officiella noteringen för bonusnotan nu är uppe i 4 miljarder kronor.

Med snigelfart, verkar det som, men ändå i en tydlig rörelse framåt, jobbar nu Skandia fram sanningen om hela bonusnotan.

Idag meddelar Skandia att bolaget har betalat 48 miljoner dollar till ledande befattningshavare och även till andra anställda i det amerikanska dotterbolaget American Skandia, under perioden 1997 till 2002.

Det är sammanlagt 70 personer som ingår i bonusprogrammet Long Term Incentive Programme. Enligt Skandia kommer ytterligare information om individuella utfall i programmen inte att lämnas, med hänsyn till integritetsskyddet i amerikansk lagstiftning.

Därmed är den officiella av Skandia medgivna bonusnotan uppe i ungefär 4 miljarder kronor, beroende på vilken dollarkurs man räknar med.

Och därmed närmar sig Skandia sakta men säkert den siffra som Ekot har fått fram genom en egen undersökning hos den amerikanska Finansinspektionen. Ekot berättade den 30 april att Skandias bonusnota kostar 5 miljarder kronor.

Skillnaden som alltså är en miljard kan förklaras på flera sätt. Ett är att Skandia idag enbart redovisar det amerikanska utfallet i ett av bonussystemen, nämnligen det långsiktiga incentivprogrammet. Ekot har räknat in även de båda andra, Sharetracker och Wealtbuilder.

En annan förklaring handlar om semantik. Skandia använder uttrycket: har betalats ut, medan Ekot har visat  programmens sammanlagda värde. Skillnaden blir ungefär en miljard kronor.

Ekots granskning av dokument hos den amerikanska Finansinspektionen visar nämligen att värdet av bonsprogrammen i American Skandia är ungefär 1,3 miljarder kronor sammanlagt. Ungefär 450 miljoner har betalats ut, vilket motsvarar de 48 miljoner dollar som Skandia medger idag, om man räknar med den dollarkurs som var kring 2002, nämligen närmare 10 kronor.

Tommy Fredriksson och Brita-Lena Ekström     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".