Var det ett fuskbygge?

Spekulationer om fuskbygge i Paris

I Frankrike har man på måndagen uttryckt sin stora förvåning över söndagens olycka på flygplatsen Charles de Gaulle, då en taksektionen i en väntsal föll ned och dödade fyra personer. Byggnaden invigdes så sent som den 25 juni förra året.

– Förmodligen beror olyckan på att det varit ett fuskbygge , tror Jean Luc Net, portvakt i Paris. Han tillägger att själv skulle han inte våga vistas i flygplatsens ultramoderna lokaler. De är fortfarande öppna för passagerare.

För tillfället är det bara den olycksdrabbade delen, som kallas 2E, som stängts av för allmänheten.

Förnekar fuskbygge
Charles de Gaulle-flygplatsens vice vd Francois Carita har nu på morgonen sagt i radiokanalen France info att det inte föreligger tankar om fuskbygge.

Även om han försäkrar att det inte är farligt att vistas i flygplatsens andra delar, ska en noggrann säkerhetskontroll göras av de lokalerna omgående.

Dagstidningen Le Parisien skriver på måndagen att från första början ställde byggandet av den ultramoderna delen i betong och glas till med problem.

En arbetare omkom under arbetet och en annan skadades allvarligt.

Snabbt bygge
Philipe Merlant, anställd på flygplatsen och medlem i fackförbundet CGT, bekräftar att bygget gick för snabbt.

– Under invigningen den 25 juni förra året regnade det in i väntsalen och samma dag ramlade belysningen ner från taket, säger Philipe Merlant från CGT.

Han berättar att många anställda känner sig mycket oroliga för säkerheten på flygplatsen och att många misstänker att vänthallen var ett fuskbygge.

En brottsutredning kommer att inledas. För tillfället prioriteras hypotesen att det rör sig om ett konstruktionsfel.

Johan Tolgert, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista