EU-förslag straffar länder som inte tar ställning

EU:s utrikesministrar träffas på måndagseftermiddagen i Bryssel för att diskutera den kommande EU-grundlagens känsligaste del - vilka röstningsregler som ska gälla en fråga avgörs genom omröstning.

I det ursprungliga grundlagsförslaget sägs att för att ett förslag ska godkännas ska hälften av EU:s länder med en befolkning som motsvarar sextio procent av EU:s invånarantal stödja förslaget.

Att Spanien och Polen inte ville acceptera det här förslaget var huvudorsaken till att förhandlingarna om regeringskonferensen bröt samman i Bryssel på luciadagen förra året.

Förslag från Irland
Nu har ordförandelandet Irland kommit med ett nytt förslag. Efter att ha talat med samtliga EU-länders regeringschefer anser Irlands premiärminister Bertie Ahern att det kommer att bli helt nödvändigt att höja befolkningsandelen. För att ett förslag ska godkännas så måste alltså mer än sexti procent av EU:s befolkning stödja förslaget.

En ny modell i det förslag som EU:s utrikesministrar ska diskutera i eftermiddag är att ett land som avstår från att rösta ja eller nej inte heller ska räknas in i det antal länder som krävs för att ett förslag ska godkännas. Irland vill alltså sätta stopp för den smitväg som i dag finns och som innebär att ett land genom att inte säga något alls kan blockera ett förslag.

Sverige positivt
Den svenska regeringen är positiv till att det ska bli viktigare att ett land bestämmer sig för ja eller nej, säger utrikesminister Laila Freivalds.

– Det är ett sätt att försäkra sig om beslutsmöjligheter.

Vad skulle det betyda, att man i ett läge tvingas säga ja eller nej och inte få ställa sig neutral, för om man ställer sig neutral hamnar man totalt utanför?

– Det tvingar naturligtvis alla att ha en uppfattning i frågan. Det kan ju vara bra i vissa lägen.

Men EU har ju sedan tidigare ett förslag som kallas konstruktivt avståndstagande, där man inte behöver vara med. Nu kanske man tvingas fatta beslut om säkerhetspolitik, militärt ingripande och så vidare.

– Det är ju bra om man egentligen kan få alla att ha en uppfattning och ha en diskussion i sak och inte taktikrösta. Idag kan man j avstå från att rösta för att man inte vill ta ställning och därigenom påverkar man resultatet eller försvårar beslutsfattandet, säger Laila Freivalds.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista