Effekterna kännbara när elstrejk utvidgas

Elektrikerstrejken utvidgades på måndagen när ytterligare omkring 300 gick ut i strejk. Totalt strejkar nu cirka 1 000 elektriker. På de byggarbetsplatser där strejken har pågått i två veckor börjar nu arbetet påverkas märkbart. (Ekot och SR Jämtland)

En av de arbetsplatser där strejken får kännbara effekter är bygget av en konferens- och idrottsanläggning i Åre. 

– Vissa moment störs ganska ordentligt nu. Undertaksmontage och väggar bland annat, säger Gunnar Blomgren, platschef på bygget. 

Innebär det att folk inte har något att göra nu? 

– Ja, vissa yrkeskategorier, till exempel undertaksmontörer, är det stopp för i dagsläget. Det hindrar även våra snickare. Hittills har vi kunnat placera om dem till andra aktiviteter men det går bara i ytterligare någon vecka, sedan blir problemen stora, säger Gunnar Blomgren. 

Drygt ett 30-tal arbetsplatser har varit uttagna i konflikt i två veckor. Från och med idag, måndag, strejkar också elektrikerna på Skanskas byggen.

350 byggen berörs
Enligt företaget kommer omkring 350 byggprojekt att beröras. När elektrikerna strejkar påverkas också andra yrkesgrupper som i en del fall inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter.  

Företagen försöker då omplacera till exempel snickare och betongarbetare till andra byggen. 

Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen EIO har just nu inga kontakter med varandra och inga möten är planerade. 

Inga planerade kontakter
Medlarna planerar för närvarande inte heller att ta några initiativ utan väntar på att parterna ska höra av sig. Den 9 maj lade medlarna fram ett förslag till avtal. Facket sade ja men arbetsgivarna avvisade medlarbudet. 

Konflikten gäller framförallt arbetsmiljön där facket vill komma åt stressen på arbetsplatserna genom att delar av arbetsmiljölagen förs in i kollektivavtalet, vilket arbetsgivarsidan motsätter sig. 

Örjan Sedin, SR Jämtland
orjan.sedin@sr.se

Johan Prane, Ekot
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".