Kraftiga regn drabbar Colombia

1:04 min

Colombia har de senaste dagarna drabbats av de värsta regnen på nära 40 år. Hela 139 människor har dött och 250 000 familjer har tvingats lämna sina hem. 

Stora delar av Bogotá och slätten runt huvudstaden står under vatten. Efter flera dagars ihållande regn har nu också Bogotáfloden svämmat över sina breddar och dränkt betesmarker och åkrar.

Samma situation råder i stora delar av landet. Regeringen har utfärdat ett slags katastroftillstånd i 28 av landet 32 provinser.

En stor del av årets skörd kommer att gå förlorad. Vägar, broar och bostadshus har förstörts.

President Juan Manuel Santos har tagit initiativ till en kampanj för att dra in hela samhället, och inte minst näringslivet, i arbetet för att skaffa fram resurser till räddnings- och återuppbyggnadsarbetet.

De ovanligt intensiva regnen har orsakats av La Niña, flickan, strömmar som har kylt ner Stilla havets vatten ovanligt mycket till skillnad mot de strömmar som kallas El Niño, pojken, och som istället värmer vattnet över det normala.

Effekterna av La Niña kommer att kännas av länge än. Metereologer förutspår ovanligt mycket regn i ytterligare minst sex månader.