Oenighet bland partierna om EU:s roll

Politikerna är oense om valet till EU-parlamentet handlar om ett val mellan höger eller vänster. Några tycker att tycker att det i högsta grad är relevant, medan andra tycker att det handlar mer om vad EU ska bestämma över.

Centerpartiets toppkandidat Lena Ek tillhör dem som vill göra valet till en fråga om vad EU ska bestämma över.

– Det första väljarna måste bestämma sig för är vilket slags EU de vill ha i framtiden. Några tycker att vi ska gå ur EU eftersom EU inte fyller någon funktion, att man kan komma överens om de här frågorna på annat sätt, hur nu det ska gå till, säger Lena Ek.

– Sedan har vi en grupp, där centerpartiet ingår, som vill ha ett smalare men vassare EU. Vi tycker att EU är oerhört viktigt men ska ägna sig åt kärnuppgifterna och bli bättre på det.

– Så har vi den tredje gruppen som vill att EU ska omfatta fler politikområden, ett sorts bredare och degigare EU, tycker jag att man kan säga.

– Väljarna måste först välja mellan de här tre alternativen och det har ju ingenting med vänster eller höger att göra, utan mer med vad EU ska syssla med, säger Lena Ek.

Fp talar om höger och vänster
Folkpartiet, som sitter i samma grupp som centern i EU-parlamentet, tycker däremot att det är i högsta grad relevant att tala om höger och vänster.

Bo Könberg är partiets gruppledare i riksdagen.

– Der är klart att det är skillnad mellan vilken inställning man har. Det är ju skillnad mellan ett socialliberalt parti och ett parti med andra värderingar, säger Bo Könberg.

– Sedan är det ju en viss typ av frågor som avgörs på EU-nivå medan vi försöker att se till att välfärdsfrågorna avgörs lokalt. Det innebär ju att det kanske blir ännu mer höger eller vänster lokalt.

S håller också på ideologiskt val
Den socialdemokratiske finansministern Bosse Ringholm tycker också att det i högsta handlar om höger och vänster i EU-politiken.

– Framför allt är det ju själva huvudfrågorna i parlamentet möjligheter att påverka lagstiftningen på de sociala och arbetsmarknadspolitiska områdena som skiljer väldigt mycket. Det har ju betydelse för arbetskraftsutbud och därmed ekonomin i sin helhet, säger Bosse Ringholm.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och LO tycker att EU ska användas också för att bibehålla och stärka löntagarnas rättigheter i en inre marknad med fri rörlighet.

– Det är oftast en kombination av två saker. Den grundläggande lagstiftningen finns ju i varje enskilt land men vi måste samtidigt ha en lagstiftning som gör att vi kan ha det här utbytet av arbetskraft, tjänster och kapital mellan länderna. Då måste vi komplettera den nationella lagstiftningen med europeiska överenskommelser, säger Bosse Ringholm.

M ser en kombination
Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark tycker att det handlar om både höger och vänster samt på vilken nivå besluten ska fattas.

– Det handlar så klart alltid om hur mycket man vill använda den offentliga makten. Vill man intervenera mycket, vill man reglera mycket. Där har vi haft debatten om den fria röligheten och vi har den nu om tjänstedirektivet.

– Det finns också en annan dimension i detta och det är hur mycket man vill flytta upp besluten. Om vi ska lyckas med de svåra uppgifterna är det jätteviktigt att vi inte belamrar systemet med fel saker som dessutom kanske skapar problem och irritation länderna emellan och dessutom i medborgarnas syn på EU, säger Gunnar Hökmark.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".