Brittisk oro över USA:s taktik i Irak

Den brittiska regeringen är djupt oroad över USA:s hårdhänta taktik i Irak och anser att de amerikanska militära metoderna och deras behandling av fångar har gjort också britternas egen uppgift i Irak svårare och farligare. Det framgår av ett internt dokument från det brittiska utrikesdepartementet.

Det är första gången som ett dokument i detalj visar på sprickorna mellan USA och dess närmaste allierade.

Det sex sidor långa dokumentet är avsett för ministrar och topptjänstemän och listar britternas betänkligheter och oro över USA:s agerande i Irak.

Den hårdhänta amerikanska taktiken har kostat oss mycket stöd bland irakierna, stärkt motståndsgrupperna och lett till att strider har spritt sig ned till den brittiska zonen i södra Irak, sägs det i dokumentet, och skandalen i Abu Ghurayb-fängelset har berövat oss all moralisk auktoritet.

Mer finkänslig taktik krävs
Av texten framgår att britterna försöker övertyga amerikanerna om att en mer finkänslig och förnuftig taktik måste till. Vi behöver fördubbla våra ansträngningar, står det i dokumentet.

Om britterna ska skicka mer trupper till Irak måste det beslutet knytas till att Storbritannien också får mer inflytande över de militära besluten och på så sätt kan förhindra att amerikanerna beter sig på ett sätt som äventyrar koalitionens mål.

Medveten läcka?
Den interna promemorian, som läcktes till tidningen Sunday Times, säger allt det som den brittiska regeringen inte säger offentligt. Det spekuleras nu om att regeringen medvetet har läckt ut dokumentet för att visa premiärminister Tony Blairs kritiker att britterna både kritiserar och påverkar USA bakom kulisserna.

Förhållningsorder till ministrarna
I takt med att läget i Irak har förvärrats har kraven växt på att Blair skall ta avstånd från president Bush och tala klarspråk om meningsskiljaktigheter med USA.

Men i offentligheten kommer inte mer att sägas. Det läckta dokumentet har en sida med förhållningsorder till de brittiska ministrarna om vad de kan säga högt om Irak: den officiella linjen är att inte medge mer än att det är ”besvärligt” i Irak, står det i dokumentet.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista