Utdragen slöjutredning får JO-kritik

Justitieombudsmannen, JO, är mycket kritisk till hur Diskrimineringsombudsmannen, DO, hanterat fallet med en kvinnlig elev som 2009 anmälde Åsö gymnasium för diskriminering eftersom hon inte tilläts bära Niqab, en slöja som döljer hela ansiktet utom ögonen. 

Justitieombudsmannen Cecilia Eklundh tycker att handläggningen tagit alldeles för lång tid.

– Det är inte bra. I det här fallet har jag tyckt att det varit särskilt allvarligt eftersom det här ärendet egentligen handlar om rätten till undervisning och utbildning.

– Det är en viktig och principiell fråga om skolan kan ha synpunkter på hur eleverna är klädda till exempel.  

Det var i januari 2009 som en kvinnlig elev vid Åsö gymnasium i Stockholm anmälde skolan till Diskrimineringsombudsmannen eftersom hon ansåg sig diskriminerad på grund av sin religiösa tillhörighet när hon inte fick bära den heltäckande niqaben i klassrummet eller i kontakt med personal på skolan.

När ärendet drog ut på tiden anmälde skolborgarrådet i Stockholm, folkpartisten Lotta Edholm, i sin tur Diskrimineringsombudsmannen till JO.

I sitt beslut skriver Justitieombudsmannen Cecilia Eklundh att ärendet har stor principiell betydelse att diskrimineringsombudsmannens handläggningstid på 1 år och 10 månader är för lång, och att DO:s utredning präglas av passivitet.

Den 19 januari 2011 kommer ärendet preskriberas hos DO, då har två år gått. Men enligt DO kommer ett beslut inom kort.

Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna går inte att nå för en kommentar men uttalar sig via sin pressekreterare Magnus Jakobsson.

– Det är naturligtvis inte roligt att få så allvarlig kritik från JO. Vi har ett problem med långa handläggningstider och det har vi tagit tag i tidigare under året. Vi har vidtagit åtgärder för att handläggningstiderna ska bli kortare. Så här lång tid ska det inte behöva ta.

Är inte det här ett extra viktigt fall?

– Vi har gjort den bedömningen. Vi har resonerat på ett annat sätt än vad JO gör och snarare försökt prioritera de ärenden som handlar om barn och yngre skolbarn som går kvar i en kränkande skolmiljö, säger Magnus Jakobsson.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista