Påven accepterar kondomer i vissa fall

Vatikanen godkänner för första gången preventivmedel. Påven Benedictus XVI säger i en intervjubok som utkommer i veckan att det är acceptabelt att använda kondom för att minska risken för hiv-smitta.

I vad som inte kan tolkas som något annat än ett nytt synsätt säger nu påven att det "under vissa omständigheter" är acceptabelt att använda kondom.

FN:s organ för kampen mot HIV och AIDS, UNAIDS, kallar påvens ändrade ståndpunkt om preventivmedel för ett betydelsefullt steg framåt.

Det är Vatikanens nyhetstidning som på lördagen citerar utdrag ur en kommande intervjubok med påven Benedictus XVI.

I boken, som väntas komma ut i påvens födelseland Tyskland på tisdag, säger den katolska kyrkans överhuvud bland annat om kondom att sådan kan användas "i vissa fall, där syftet är att minska risken för infektion, kan det trots allt vara ett första steg mot en annan mer mänsklig sexualitet".

Det är den tyske journalisten Peter Seewald som sammanlagt 20 timmar intervjuat påven om hans syn på bland annat kondomfrågan.

På frågan om den katolska kyrkan inte är fundamentalt emot bruket av kondom svarar den 83-årige påven dock att "man naturligtvis inte ser det som en riktig och moralisk lösning".

Flera katolska ledare har de senaste åren tagit upp frågan om inte ett begränsat användande av kondom i vissa fall vore möjligt att tillåta för att försöka få bukt med den galopperande hiv-aidsepidemin. Argumentet har varit att kondom i så fall är det minst dåliga av två dåliga alternativ.

Hittills har dock påven Benedictus XVI hårdnackat vägrat att acceptera en sådan syn på kondomanvändning.

TT

Påven, aids och kondomer

I mars 2009, i samband med att han reste till Afrika, sade påven Benedictus XVI att aids är en tragedi "som inte kan övervinnas genom distribution av kondomer" utan de kan, "till och med förvärra problemen".Uttalandet blev hårt kritiserat och bland annat en av världens mest ansedda tidskrifter The Lancet anklagade påven för att ha förvrängt vetenskapliga fakta."När en så framträdande person, oavsett om det är en kyrklig ledare eller en politiker, gör falska påståenden som kan ha förödande effekt på miljontals människors hälsa, så bör de ta tillbaka eller rätta uttalandet", skrev The Lancet. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista