Barnflickan under rättegången.

Pastorns advokat förhörde barnflickan

I Knutbyrättegången förhörde pastorns advokat under måndagseftermiddagen barnflickan om hennes uppväxt, om livet i församlingen, om förhållandet med pastorn och om hon var svartsjuk på hans fru.

– Jag kan bara minnas några få gånger när jag har varit svartsjuk eller tyckt att det har varit jobbigt. Det handlar jättemycket om att det här mejlet, som kom 2001 där det står att jag är skapad för pastorn och att vi kommer att bli ett par. Därför var det min tro, att det skulle vara så. Då var det ibland jobbigt, säger barnflickan.

Pastorns fru ska också ha sagt till andra att hon var rädd för barnflickan, att barnflickan var kuslig. Barnflickan förklarar det med att hon inte var sig själv, nedtryckt av pastorn, fråntagen sitt liv. Hon levde som i en dimma.

Konkurrens mellan barnflickan och frun
Det fanns konkurrens mellan henne och pastorns fru, men hon ville aldrig pastorns fru något ont.

– Ibland kunde det vara svårt känslomässigt, hela situationen. Men mina motiv var inte att utmanövrera pastorns fru, säger barnflickan.

Pastorn bröt ner henne fullständigt, har hon berättat. Samtidigt ökade han pressen på henne genom samtal och SMS som hon uppfattade som anonyma. Att det var hennes uppgift att döda pastorns fru och Daniel Linde, hon måste göra det.

Programmerad att döda
Hon hade svårt att få tag på vapen och pastorn blev allt mer desperat. Den 9 januari insåg hon att det inte fanns någon återvändo längre.

- Jag kan se det idag. All den här påverkan, alla ord. ”Det är lätt att döda en människa. Detta måste du göra” och så vidare. Alla de här orden, det var som en förberedelse.

– Jag har tänkt på det efteråt att den här dagen, det var som att jag blev en robot som var helt programmerad för att göra de här gärningarna.

– Jag var en robot, programmerad att döda. Det är läskigt. Det är inte jag, säger den misstänkta barnflickan i Knutbymålet.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista