Expertskatt går till företagen

Den lägre expertskatt för utländska medborgare som infördes förra året har i många fall ingen som helst betydelse för den anställde själv. Istället fungerar den ofta bara som en subvention till arbetsgivaren som inte behöver betala ut lika hög bruttolön. Det visar många av de ansökningar som kommer in till forskarskattenämnden.
Expertskatten innebär att 25 procent av inkomsten inte beskattas. Den infördes förra året för att regeringen var orolig för att den höga skattetrycket i Sverige skulle kunna försvåra för näringslivet att locka hit utländsk expertis. Tanken är att utländska forskare, specialister och nyckelpersoner inte ska drabbas av att inkomstskatten i Sverige är högre än i många andra länder. Men för många spelar alltså expertskatten ingen roll alls. Framför allt i internationella storföretag och för högre direktörer och chefer är det nämligen vanligt med kontrakt där den anställde garanteras en fast nettolön oavsett vilken land han eller hon arbetar i. Det säger Tommy Wallén som är skattejurist på riksskatteverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".