Feber och snuva tillåtet på dagis

En tredjedel av landets förskolor har en mycket tillåtande attityd till att låta barn få vara på förskolan trots att de har feber, hosta och snuva. Det konstateras i en första kartläggning av hygienrutinerna i förskolan.

På en femtedel av förskolorna är det även tillåtet att barnen kommer dit med lös avföring.

Anna Olausson, som jobbar på förskolan Växthuset i Umeå, säger att det är ett dilemma att kunna sätta gränser.

– Jag tror det är svårt för oss som personal att vara tydlig mot föräldrarna. Vi tycker ofta att barnen bör vara hemma i större utsträckning än vi säger, Anna Olausson.

Vad leder det till?

– Det leder till att barnen är här lite mer än de borde, säger förskolläraren Anna Olausson.

Det finns ingen nationell kartläggning av vilka rutiner som gäller för hygienen i den svenska förskolan.

För att öka kunskapen gjordes en kartläggning i höstas av 338 slumpvis utvalda förskolor med över 14 000 barn och nära 3 000 anställda.

Bakom står Strama, strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, som är ett nätverk av experter från olika organisationer och myndigheter.

En av fyra stränga
Det visade sig då att 42% av förskolornas personal anser att deras attityd är ganska sträng eller mycket sträng till att barnen får vara på förskolan med oklar feber, hosta och snuva.

35 procent av förskolorna är mycket tillåtande eller ganska tillåtande till att ta emot barnen då.

Var femte förskola tar emot barn med lös avföring, medan 55 % intar en sträng eller mycket sträng hållning att barnen bör vara hemma.

Förbättra rutiner
Kartläggning visar annars att ambitionsnivån för när barnen ska tvätta händerna är god, men att blöjbytesplatserna och rutinerna kring det kan förbättras.

Strama konstaterar att utbildningen av personalen om infektioner och smittspridning skulle kunna ökas, liksom informationen till föräldrarna.

Också statistiken över när barnen är sjuka och hemma bör förbättras. Barnen i studien var i snitt sjuka tio procent av tiden.

– Möjligen är det så att personalen skulle ha bättre kunskap om smittspridning, om när det är dåligt att vara i en grupp med andra barn när det är sjukdomar och när man smittar som mest, säger Anna Olausson.

Kan du tillräckligt om det?

– Nej, det tycker jag inte att jag kan, säger hon.

Hur länge har du arbetat?

– I tjugo år, säger förskolläraren Anna Olausson på förskolan Växthuset i Umeå.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".