Nytt förslag i FN om Iraks framtid

USA och Storbritannien presenterade på måndagen ett resolutionsförslag om Iraks framtid i FN:s säkerhetsråd. Det ger bland annat mandat för de utländska styrkorna att stanna i landet i minst ett år till. Förhoppningen från de två allierade är att rådet snabbt ska kunna enas om förslaget och därmed öppna för större internationell hjälp till Irak.

I resolutionen ges det nya irakiska styret, som ska ta över den 30 juni, suveränitet att styra landet. Formellt upphör då ockupationen, men USA-alliansen kommer fortsätta att kontrollera säkerhetsarbetet och sina styrkor på plats.

De utländska styrkorna ska ges ett mandat att stanna minst ett år, men det sätts inget slutdatum för deras närvaro.

Kontrollerar oljan
Samtidigt öppnas för möjligheterna att irakierna själva redan tidigare ska kunna önska förändringar när det gäller styrkorna. Men på den punkten är resolutionen något oklar och det är också en kompromisslösning.

Däremot slås fast att den irakiska regeringen ska kontrollera landets olje och gastillgångar.

Tidspress
De första reaktionerna till förslagen har varit positiva och som en FN-diplomat uttryckte det inför mötet: ”Det är helt enkelt nödvändigt för rådet att enas i den här frågan”.

De 15 länderna i säkerhetsrådet har en tydlig tidspress på sig. Inför maktöverlämnandet 30 juni måste alla frågetecken rätas ut och enligt diplomater krävs bland annat att det görs tydligare exakt vilka maktbefogenheter det nya styret kommer att ha och även vilken roll FN ska spela.

Även om rådet snabbt måste komma fram till en lösning, så måste det samtidigt avvakta besked från FN-sändebudet Lakhdar Brahimi, som ju försöker hjälpa till att få fram personer som kan ingå i det nya irakiska styret, ett mycket komplicerat uppdrag.

Bush håller tal
Målsättningen är att regeringen ska vara utsedd och resolutionen godkänd inom två veckor. Men det är inte svårt att hitta skeptiker i FN-högkvarteret som tror att det kommer att ta betydligt längre tid.

Det är knappast någon slump att resulotionen presenteras för säkerhetsrådet samma dag som president Bush ska hålla ett större tal om läget i Irak. Pressad av problemen och motgångarna där och ökad kritik både från omvärlden och på hemmaplan, vill Bushregeringen nu visa att den gör något konkret för att vända den negativa utvecklingen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista