Skandia offentliggör bonusprogrammen

Två dagar före Skandias delårsrapport väljer bolaget nu att berätta hur mycket det amerikanska bonusprogrammet har kostat.

Notan för alla bonusprogram är nu uppe i fyra miljarder kronor, enligt Skandias ledning. En av bolagets skarpaste kritiker, Lars Erik Forsgård, VD på Aktiespararna, är nöjd.

48 miljoner dollar har betalats ut till ett 70-tal ledande befattningshavare och andra anställda i det amerikanska dotterbolaget American Skandia, under perioden 1997 till 2002. Det är pengar som ingår i ett så kallat långsiktigt bonusprogram. Skandia berättar inte vem som har fått vad och hänvisar till integritetsskyddet i amerikansk lagstiftning.

Styrelsens vice ordförande Björn Björnsson säger att allt om Skandias bonusar nu är uppe på bordet.

Ekot berättade den 30 april att Skandias bonusnota kostar en dryg miljard mer än vad som nu uppges av Skandia, nämligen fem miljarder kronor efter en granskning av uppgifter hos den amerikanska Finansinspektionen.

Skillnaden kan bland annat förklaras av att Skandia idag bara redovisar utfallet i det bonussystem som gäller USA-bolaget.  Ekot har räknat in även de bonusprogram som gäller hela koncernen.

Hittills har Skandia skyllt hemlighetsmakeriet om de amerikanska bonusarna på de nya ägarna Prudential, som köpte det amerikanska dotterbolaget i maj i fjol.

Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista