Kritik mot konsumentpolitik i EU

Regeringen får kritik för sin linje om att konsumentpolitiken ska harmoniseras och bli enhetlig med de andra EU-medlemsländernas får nu kritik från flera håll. Både folkpartiets Olle Schmidt och vänsterpartiets Eva-Britt Svensson, som kandiderat till EU-parlamentet, vill bevara Sveriges möjlighet att ha skarpare konsumentlagar.

– Jag tror att man måste gå mot en harmonisering. Det får ta lite tid, men vi har också från vår sida sagt att man skulle ha någon form av konsumentgaranti. Vill man kunna gå längre, framförallt under den här fasen då man ska få in 25 olika lagstiftningar i någon form av ett gemensamt regelverk, då måste man också ha den möjligheten, säger Olle Schmidt.

– Vi i vänsterpartiet anser att den harmonisering som finns måste finnas. Men enskilda länder måste ha rätten att gå före. Det är en jätteviktig demokratifråga och den rör alla EU:s områden. Enskilda länder måste ha rätten att gå före med bättre regler, säger Eva-Britt Svensson.

Högre nationellt konsumentskydd
Tidigare har Sverige stött principen om att EU ska ha minimiregler och att länder med en avancerad lagstiftning som till exempel Sverige, ska kunna ha ett högre konsumentskydd nationellt.

Det här dilemmat försöker den svenska konsumentministern lösa med att tala om ”harmoniserat konsumentskydd, som håller en hög skyddsnivå”.

Tv-reklam för barn
Ett område där Sverige sedan länge har en högre skyddsnivå på konsumentskyddet är förbudet att rikta tv-reklam till barn under tolv år.

Det förbudet tycker både folkpartisten Olle Schmidt och vänsterpartiets Eva-Britt Svensson att vi ska bevara.

– Det tycker jag absolut och det tror jag att vi får ett ökande stöd för inom EU, säger Olle Schmidt.

– Naturligtvis ska vi ha ett förbud mot tv-reklam för barn. Barnen måste vara skyddad zon. Jag tycker över huvud taget att reklamen har för stor makt idag, även över oss vuxna, säger Eva-Britt Svensson, vänsterpartiet.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".