Fp:s alkoholpolitik väcker tvivel

Folkpartiets ledning föreslår att spritskatten ska sänkas till en nivå ungefär som i Finland eller Danmark för att motverka den ökande privatinförseln av sprit. Samtidigt vill folkpartiledningen ha skärpta straff för smuggling och totalt förbjuda alla under 15 att dricka alkohol. Folkhälsoinstitutet tvivlar dock på den här taktiken.

 

Folkpartiets Cecilia Malmström motiverar förslaget.

– Konsumtionen har ju gått upp redan idag och larmrapporter kommer från alla håll att ungdomsfylleriet ökar och att smugglinge ökar. Det är det här vi vill komma åt och då tror vi på att sänka spritskatten men samtidigt inför en mängd åtgärder för att få bukt med de avarter av alkoholkonsumtionen som nu ökar.

Skärpta straff och förbud
Folkpartiets ledning föreslår att spritskatten ska sänkas och att Systembolagets butiker ska bli mer tillgängliga. Som motvikt föreslås skärpta straff mot bland annat rattfylleri och smuggling.

I skolorna vill fp ha intensivare information om alkohol och dessutom föreslås att det ska bli förbjudet att dricka alkohol för alla under 15 år.

Alkolås i alla nya bilar vill partiledningen också ha, samt bättre vård för alkoholmissbruk.

Tveksam till förslaget
Det här förslaget med både skärpningar och lättnader i alkoholpolitiken ska nu partimedlemmarna få samråda om.

Men Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren är tveksam till om förslaget bromsar drickandet.

– Jag håller med om att det är ett svårt dilemma men ser man det ur folkhälsosynpunkt så måste man tyvärr säga att försöker man motverka privatinförseln genom att göra alkoholen billigare så blir nog effektiven negativ.

– Jag tror att den enda vettiga långsiktiga strategin är att dels få upp alkoholskatterna i övriga Europa och dels att försöka få snabba begränsningar de gigantiska införselkvoterna. Just nu är folkhälsan hotad och då finns det skäl att införa handelsrestriktioner, säger Gunnar Ågren.

Ökat intresse i EU
Enligt Cecilia Malmström så har EU-kommissionens intresse för att höja minimiskatten på alkohol ökat och oron sprider sig för effekterna av ökat drickande.

– Det är en fråga som diskuteras i allt fler länder. Europaparlamentet har jobbat mycket med tobak och folkhälsa och nu är det dags att gå vidare till alkohol och folkhälsa, säger Cecilia Malmström, EU-parlamentariker för folkpartiet.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".