Fler använder p-piller.

Användningen av p-piller ökar - allt fler unga tjejer får klamydia

Uppdaterad 09:00
Det är 40 år sedan p-pillret började säljas i Sverige och bland unga tjejer, mellan 15 och 19 år så ökar användningen av p-piller, p-stav och p-spruta. Men bland just tjejer i den åldersgruppen var också ökningen av klamydia kraftigast under förra året. Det kan leda till att många kommer få svårt att få barn i framtiden. (P1-morgon)

Ida Naess Holmberg har satt in en p-stav i armen för att känna sig säker på att inte bli med barn.

– Anledningen till att jag valde p-stav är för att jag inte kan ta tabletter. Jag glömmer bort det och är slarvig.

Hur gick det då när du inte kom ihåg att ta tabletterna?

– Jag blev med barn.

Känner sig säkrare
Ida Naess Holmberg är 17 år. För en tid sen blev hon med barn och gjorde abort. Då föreslog barnmorskan att hon skulle sätta in en p-stav. Idag kan man känna den lilla plaststaven genom huden på överarmen och nu känner hon sig tryggare.

– Hundra procent säkrare. De säger att man inte kan bli med barn när man har p-stav, säger Ida Naess Holmberg.

Skyddar inte mot sjukdomar
I väntrummet på ungdomsmottagningen i Rågsved i södra Stockholm står radion på. Här märks trenden tydligt, allt fler unga kvinnor väljer att sätta in p-stav.

De senaste tre åren har användningen av både p-stav, p-piller och p-spruta ökat bland tjejer mellan 15-19 år, visar statistik från apotek.

Men eftersom p-staven har kända biverkningar, som till exempel blödningar, så sätts den oftast in om p-piller absolut inte fungerar, säger barnmorskan Anna Kransengren.

– Jag har träffat en ung tjej som sökt sig hit för att få dagen efter-piller. Det var tre gånger under samma menscykel. Då förelog jag p-stav och den blev insatt inom en vecka, jag tyckte det var ett fall där man inte kunde vänta.

Lotta Partby är kurator på ungdomsmottagningen.

– Jag tänker att det finns en risk att man inte använder kondom. För även om man skyddar mor graviditet så skyddar man ju inte mot könssjukdomar. Så det är alltid en information som går ut samtidigt, eftersom vi har en ökning av klamydia, säger Lotta Partby.

”Jag tänker inte på aids”
”Den du smittar, smittar en annan”, sjunger 17-åriga Ida och hennes kompis. Sången handlar om flatlöss.

Idas kompis Nathalie Höök, som är 18 år har också haft p-stav, men hon tog ut den eftersom fick blödningar i tre månader. Nu har hon bestämt sig för att skydda sig med kondom, men det är inte det lättaste.

– Jag glömmer bort det nästan jämt. Man vill ju ha naturligt sex, inget gummi emellan.

De gånger ni haft sex utan kondom, vilka risker har ni tänkt på då?

– Jag känner mig dum för att jag inte skyddat mig.

På 80-talet pratade man mycket om aids, vilka könssjukdomar är ni rädda för att få?

– Jag tänker inte på aids. Det är väl klamydia man inte vill få.

Killarna vill inte använda kondom
– Jag vill inte använda kondom, det är inte lika skönt, säger en kille.

Han och hans kompisar i en stockholmsförort vill inte säga vad de heter, men de har uppfattningen klar, kondom är inte skönt.

En av killarna säger att han tycker det är lugnt om tjejen äter p-piller eller har p-stav. Det är värre att bli pappa än att få en könssjukdom.

Ökningen av klamydia får konsekvenser
Ingrid Mattson är barnmorska på Lafa, landstinget förebygger aids, i Stockholm. Här finns bibliotek och broscyrer där skolklasser kan lära sig mer om sjukdomar, kärlek och sex. Idag är det tomt och så är det tyvärr rätt ofta, säger Ingrid Mattson.

Förra året rapporterades 26 800 nya fall av klamydia, det är den högsta siffran sen 1989. Störst var ökningen bland kvinnor mellan 15 och 19 år.

– Det kommer att bli problem om tio till femton år när de unga vill börja skaffa barn. Många kommer ha svårt att få barn för att de haft en klamydiainfektion. Vi vet att utomkvedshavandeskapen ökar, vi vet att besvär även för män kan påverka i framtiden.

Katja Magnusson, P1-morgon
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".