Danska frågor om Barsebäcks säkerhet

Vid ett samrådsmöte i Köpenhamn i måndags kväll fick danskarna för första gången möjlighet att säga vad de tycker om kärnkraftverket Barsebäck direkt till verkets ledning. (SR Malmö)

De flesta frågorna handlade om hur Barsebäck kan klara ett angrepp från en terroristorganisation.

Tarjei Haaland, representant för Greenpeace, säger att efter elfte september 2001 kan man inte längre prata om vad som är sannolikt eller inte när det gäller vilka olyckor som kan drabba ett kärnkraftverk och att vi därför måste ta konsekvenserna av en olycka på större allvar nu än tidigare.

Allmänheten uteblev
Samrådsmötet i Köpenhamn i måndags är det första där den danska allmänheten fått chansen att ställa ledningen för Barsebäcksverket mot väggen, men det var inte många som tog chansen. Den danska allmänheten uteblev helt och förutom ett stort medieuppbåd fanns ett antal opinionsbildare och intresseorganisationer på plats.

Lars Olof Höglund är kärnkraftskonsult och han har i många år försökt övertyga statens kärnkraftsinspektion om att säkerheten vid de svenska kärnkraftverken är för dålig och han menar att Barsebäck struntar i riskerna med en terrorattack.

Kan bli värre än World Trade Center
– Man får ju komma ihåg att en olycka i ett kärnkraftverk inte är en olycka man bara städar upp och bygger nytt efter, utan konsekvenserna fortsätter i årtionden efteråt. Det är en helt annan dimension än Madrid eller World Trade Center, säger Lars Olof Höglund.

Trots att den danska allmänheten inte kom till mötet var ledningen för Barsebäcksverket hårt ansatt av frågor från de olika intresseorganisationerna. De var besvikna på att verkets säkerhetschef Göran Larsson av sekretesskäl inte kunde berätta hur skyddat Barsebäck är mot ett terrorattentat.

– Enligt den SKI-värdering (Statens kärnkraftsinspektion) som är gjord av vår analys så är säkerheten tillfredsställande, mer än så kan jag inte säga tyvärr, sa Göran Larsson.

Fredrik Svenningsson, SR Malmö
Fredrik.svenningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista