New Yorkbörsens förre chef stäms på 100 miljoner dollar

Den före detta chefen för New Yorkbörsen, Richard Grasso, stäms på motsvarande 750 miljoner kronor, som han fick i kompensation för sitt arbete. Det är Eliot Spitzer, deltstatsåklagare i New York, som står bakom stämningen i ett av de mest uppmärksammade fallen av höga ersättningar i amerikansk företagshistoria.

Man kan inte betala chefen för ett bolag som inte har som syfte att gå med vinst så mycket pengar. Den ersättning som betalades ut, nära 200 miljoner dollar, är helt enkelt inte rimlig, sa Eliot Spitzer när han i måndags kväll presenterade stämningsansökan.

Och delstatsåklagaren, som de senste åren gjort sig känd för sin jakt på fusk, brott och oetiskt beteende i den amerikanska företagsvärlden, kräver nu att den före detta börschefen Richard Grosso betalar tillbaka drygt hälften, eller 100 miljoner dollar, det vill säga drygt 750 miljoner i svenska kronor.

Samtidigt stäms en före detta styrelseledamot, som var ordförande i den kompensationskommitté som godkände det rekordhöga bonuspaketetet. Och även själva New Yorkbörsen ingår i Spitzers stämningsansökan, han sägs ha bevis för att börsen inte kan sägas ha handlat i god tro när kompensationen godkändes.

Grasso, som tvingades avgå i höstas efter massiv kritik från investerare och politiker, förklarar i en kommentar efter beskedet om stämningen, att han inte anser att Spitzer borde ha lagt sig i en affärsmässig uppgörelse mellan honom och hans arbetsgivare.

Den före detta börschefen säger sig räkna med att frias i domstolen och det kommer utan tvekan bli ett uppmärksammad rättsfall - där, som det uttrycktes igår, det ska definieras vad girighet egentligen innebär.

Anders Ask, New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista