Ask vill granska Brå:s verksamhet

Det behövs bättre kriminalstatistik så att rättsväsendet blir mer effektivt. Det anser justitieminister Beatrice Ask, som därför vill granska Brottsförebyggande rådet, som producerar den officiella kriminalstatistiken.

– Jag tycker att är det viktigt att man går igenom ibland. Vi ska ju inte hålla på med det som inte är värdefullt och användbart. Å andra sidan kan det finnas aspekter där statistik kan bli direkt missvisande. Jag vill att man granskar utifrån de olika perspektiven så att vi har säkerställt att vi har ett bra underlag, säger Beatrice Ask.

Rättsväsendet brister bland annat i att det tar lång tid att klara upp brott och att det är för få brott som klaras upp. Det anser justitieminister Beatrice Ask. Som en del i att rättsväsendet ska bli mer effektivt så får nu Statskontoret i uppgift att granska Brottsförebyggande rådet, Brå.

Brå är den myndighet, som en gång om året, presenterar den officiella kriminalstatistiken. Statistiken innehåller bland annat uppgifter om antal anmälda brott, uppklarade brott och misstänkta personer.

Men det är inte myndighetens enda uppgift. De ska också vara ett stöd för andra myndigheter, som rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten bland andra. Brå ska också verka för att brottsligheten minskar. En del av Statskontorets kommande granskning blir att se om Brå samverkar tillräckligt med de andra myndigheterna.

Brottsförebyggande rådet tycker det är bra att de nu ska bli granskade av Statskontoret. Enligt Brå:s generaldirektör Jan Andersson gör det att förtroendet för myndigheten stärks. Samtidigt säger han att Brå behöver mer pengar för att leva upp till regeringens krav.

– Det är ett väldigt tryck på statistikproduktion och förväntningar och behoven är väldigt stora. Jag ser fram emot den här granskningen också utifrån perspektivet om det finns tillräckligt med resurser för att svara upp mot de behov som finns hos rättsväsendets myndigheter och inte minst från departementet själv, säger Jan Andersson.

Lotta Karlsmark Charlotte Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista