Låg entreprenörsanda i Sverige

Viljan att starta företag, entreprenörsandan, är låg i Sverige i ett internationellt perspektiv. Bara 4 av 100 har tankar på att starta företag, eller har nyligen gjort det. I USA är den siffran 12 av 100. Detta enligt ett index uppfunnet av ekonomiprofessor Paul  Reynolds vid London Business School. I hela Norden är viljan svag att starta eget.

En åldrande befolkning med få unga som startar eget, en stor offentlig sektor med många statliga jobb, och ett socialt skyddsnät som garderar mot arbetslöshet. Det är de främsta orsakerna till låg vilja att starta eget i Sverige och Norden, enligt Paul Reynolds.

Inte mer än 4 av 100 i Sverige och 8 av 100 i Norge. Men i Uganda, som ligger i topp bland 40 länder där man räknat på GEM som indexet kallas eller Global Entreperneurship Monitor, där är siffran 29 av 100.

Det är ren överlevnadsstrategi, enligt Paul Reynolds. I Uganda, Venezuela, Indien, Kina, där finns inte skyddsnäten och  svält är alternativet till att starta ett företag, säger han.

Många forskare i världen står under Paul Reynolds vingar. I år har han fått The FSF-Nutek award  för sin forskning om entreprenörsskap i världen. Priset, på en halv miljon kronor, delas ut av stiftelsen Forum för småföretagsforskning och statliga NUTEK.

Hela 85 till 90 procent av alla nya företag som startas bygger på ideer som redan finns, säger Paul Reynolds. Men det är de nya företagen som står för inovationenrna. Och är det riktigt bra idéer, blir de nya företagen systematiskt uppköpta av de stora mutinationella företagen, som på det sättet kommer åt nya produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".