Lågt intresse för att starta eget

Viljan att starta ett eget företag är låg i Sverige i ett internationellt perspektiv. Bara 4 av 100 har tankar på att starta eget, eller har nyligen gjort det. I USA är den siffran 12 av 100.

Viljan att starta eget är svag i hela Norden, och det har flera förklaringar, enligt Paul Reynolds som är ekonomiprofessor vid London Business School.

– En åldrande befolkning med få unga som startar eget, en stor offentlig sektor med många statliga jobb, och ett socialt skyddsnät som garderar mot arbetslöshet. Det är de främsta orsakerna till låg vilja att starta eget i Sverige och Norden, anser Paul Reynolds.

4 av 100 i Sverige, 8 av 100 i Norge, men i Uganda som ligger i topp bland 40 länder där man räknat på Global Entreperneurship Monitor, GEM, är siffran 29 av 100. Och det är ren överlevnadsstrategi, enligt Paul Reynolds.

– I Uganda, Venezuela, Indien och Kina finns inte skyddsnäten och svält är alternativet där till att starta ett företag, säger Paul Reynolds, ekonomiprofessor vid London Business School.

Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista