JO utreder avvisning till Egypten

Uppdaterad 11:35
Chefs-JO, Mats Melin, har på eget initiativ beslutat att granska uppgifterna om att amerikanska agenter medverkade när två egyptier avvisades från Sverige i december 2001.

De två utvisade var misstänkta för inblandning i terrorism och avvisades till Egypten. Enligt TV4-programmet Kalla Fakta genomfördes avvisningen av Säpo i samarbete med amerikanska säkerhetsagenter.

Kan strida mot svensk lag
Om amerikanska myndigheter var inblandade kan det strida mot svensk lag och därför ska det granskas, säger Mats Melin.

– Vad jag vill pröva är, på basis av de uppgifter jag får, om vilka möjligheter det finns för företrädare för en annan stats säkerhetstjänst att medverka vid verkställighet av ett avvisningsbeslut, säger Mats Melin.

Vet du att utländska agenter har medverkat i det här fallet?

– Nej, det vet jag inte. Det första steget när jag tar upp saken till utredning är att begära fullständig information från säkerhetspolisen om vad som har förekommit i ärendet.

Vad är det som skulle kunna vara problematiskt med att utländska tjänstemän medverkar i en sådan här operation i Sverige?

– Våra regler utgår normalt från att tvångsåtgärder och annan myndighetsutövning i Sverige utförs av svenska tjänstemän och svenska myndigheter. Sedan återstår det att pröva och bedöma om i vilken utsträckning man kan tänka sig att företrädare för en annan stat också kan få medverka när det gäller sådana åtgärder, säger chefs-JO Mats Melin.

Egyptierna avvisades efter ett regeringsbeslut i december 2001. Sverige fick garantier av Egypten om att männen, som var misstänkta för terroristbrott, skulle få en rättvis rättegång och inte utsättas för tortyr.

UD kräver ny rättegång
UD säger i dag att en av männen inte fick en rättvis rättegång och kräver att den ska göras om. Uppgifter om att männen torterades, trots garantierna till Sverige, ska utredas. Det har Sverige och Egypten enats om.

Utrikesminister Laila Freivalds hävdar att den svenska regeringen inte begick några formella fel när de två egyptierna avvisades från Sverige.

Centern och miljöpartiet har anmält regeringens agerande i fallet till konstitutionsutskottet.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista