Korruptionen stort problem för Lula

En av de svårigheter som överraskat Brasiliens president Lula mest under hans ett och ett halvt år vid makten är svårigheterna att kontrollera korruptionen. Det svåraste av allt har varit att svälja att även hans egna medarbetare faller för korruptionens locktoner.

– Det stora problemet här i Brasilien är, tror jag, att lagarna inte följs. Det skulle räcka med att alla lagar tillämpades för att Brasilien skulle vara ett underbart land. Men tyvärr funkar inte lagarna, säger Jack Soifer, svensk, men född i Brasilien.

Jack Soifer bor i Brasilia och är medlem i det ekonomiska och sociala rådet som är ett slags tankesmedja som Lula och hans ministrar har bildat för att hjälpa till att göra den brasilianska staten mer effektiv.

Nytt avslöjande
Men det handlar inte bara om staten. Just nu, till exempel, handlar det om ett avslöjande i den stora veckotidningen Vejas senaste nummer.

Det handlar om Agora, en framgångsrik NGO, det vill säga en enskild organisation, som arbetade med ambitiösa utbildningsprojekt fram för allt bland fattiga, runt om i landet.

Agoras trovärdighet och effektivitet garanterades av att organisationen leddes av folk som stod Lula nära.

Höga poster inom administrationen
Chefen var en miljonär, framgångsrik företagare i databranschen och personlig vän till Lula sen tio år tillbaka. Flera av styrelsens medlemmar hade höga poster inom regeringen och ledande positioner inom Arbetarpartiet.

Organisationen finansierades med bidrag från både utländska biståndsorganisationer och den brasilianska staten. Därtill kom alltså det oavlönade idealistiska arbetet från organisationens ledning. Ett lysande exempel på praktisk solidaritet.

Ända tills nu. Det senaste numret av Veja avslöjade att det i Agoras bokföring förekommer luftfakturor, skuggbolag och andra förfalskningar som täcker upp många miljoner dollar.

Skrämmande lärdom
I en intervju i en annan tidning samma dag som skandalen avslöjades sa Lula att det varit ett skrämmande lärdom för honom att upptäcka hur tidigare absolut ärliga människor lätt korrumperas om bara tillfället uppstår.

Men den verkligt svåråtkomliga korruptionen i Brasilien är institutionell och sträcker sig över många administrationer.

Ett typiskt exempel är de så kallade blodvampyrerna, en maffia av höga tjänstemän inom hälsoministeriet som nyligen avslöjades.

Stal en miljard dollar
Genom sitt inflytande över ministeriets upphandlingar har denna maffia under loppet av tio år och tolv olika ministrar, lyckats stjäla uppemot en miljard dollar.

– Det är inget fel på den här regeringen. Problemet är att det finns 5 000 till 10 000 höga tjänstemän som inte vill låta makten fördelas till andra, som inte vill förenkla för andra. Om man gör det kommer de att ha mindre makt och därmed kommer de att få mindre extraslantar, säger Jack Soifer.

Lars Palmgren, Brasilia
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista