Misslyckande i Irak mardröm för Bush

Ett misslyckande i Irak skulle vara en strategisk mardröm för USA och hela västvärlden. Det säger det ansedda Internationella institutet för strategiska studier i London i sin årsrapport som släpptes på tisdagen. I ett tal på natten till tisdag försökte USA:s president George Bush återvinna förtroendet för Irakpolitiken.

Bush ville upprepade gånger övertyga världen om att det är ett verkligt maktskifte som ska ske den 30 juni när en irakisk övergångsregering är tänkt att ta över. Presidenten stakade ut vägen till ett irakiskt maktövertagande genom ett fempunktsprogram som är tänkt att utmynna i fria val i början av nästa år.

Skeptiker tvivlar
Med tanke på att mycket av det som händer i Irak är utanför Bushs kontroll tvivlar skeptiska kommentatorer på att planen ska utveckla sig på ett så välordnat sätt som det framställdes i talet.

I Bagdad ställs också frågan om vad som egentligen menas med full suveränitet för den planerade övergångsregeringen. Betyder det till exempel att det nya irakiska styret ska ha vetorätt när det gäller amerikanska militära operationer?

Utrikesminister Colin Powell gick nyligen så långt som att säga att styrkorna kan dras tillbaka om interimsregeringen så kräver. President Bush å sin sida gav ingen sådan antydan när han slog fast att de 138 000 amerikanska soldater som finns i Irak ska stanna där, ”så länge det behövs”.

Säkerhetsrådet kan avgöra
Det återstår att se om talet gick hem hos FN:s säkerhetsråd som ska ta ställning till ett amerikanskt-brittiskt resolutionsförslag om maktöverlämnandets former.

Det är också osäkert hur talet gick hem hos amerikanerna som var den främsta målgruppen för talet. De senaste opinionsmätningarna visar att Bush aldrig har varit mer impopulär än nu och att en stor majoritet av det amerikanska folket underkänner hans Irakpolitik. I linje med det ligger slutsatsen i årsrapporten från det Internationella institutet för strategiska studier i London, där det slås fast att världens uppfattning om USA nu har nått absoluta botten.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".