Näringsministern fick ta emot en tärning med råd vid demonstrationen.

Företagardemonstration för bättre villkor

Företagare från hela landet samlades på tisdagen på Mynttorget i Stockholm för en manifestation för bättre villkor för företagande.

En av demonstranterna är Ebba Lindsö, vd för Svenskt näringsliv.’

– Att en företagare lämnar sitt företag en hel dag för att resa och berätta vad de tycker om den förda politiken, det är stort. Det är den största manifestationen på 20 år, säger hon.

Hur är relationen till makthavarna och regeringen?

– Företagarna är väldigt frustrerade. De kräver ändringar nu. Det är alldeles för mycket hinder för att folk ska vilja starta företag och för att företag ska vilja expandera. Det är bara om företag startas och om företag expanderar som vi får skatteintäkter. De kommer ju från löneutbetalningar, moms på företagens tjänster och varor och skatt på företagens vinster.

Vilket är det enskilt viktigaste kravet idag?

– Vi har tre krav som är väldigt viktiga. Vi måste få rättvisa ägarskatter för svenska ägare, vi måste få rättvisa skatter för små och medelstora företag och vi måste få ett sjukfrånvarosystem som gör att företagen inte belastas med de enorma kostnaderna, säger Svenskt näringslivs vd Ebba Lindsö.

En av företagarna på demonstrationen är Sighild Hansen, som är vd för Svenskt lantchips och representerar småföretagarna i Svenskt näringslivs styrelse.

– Vi har talat tillväxtsamtal, vi har talat tillväxtkongress. Det har varit en vårproposition och vi tycker att det kommer inga konkreta förslag för att gynna tillväxten och välfärden i framtiden, säger hon.

Är det lätt för företagare idag att hamna i något slags missnöjesfack?

– Ja, det är det. Det är väldigt kul att driva företag, så det är synd att hamna i det facket, men jag känner att vi måste vara dem som ropar nu när ingen annan gör det. Konkurrensen har ökat så kolossalt och vi behöver bättre villkor för att klara våra företag i framtiden.

Är politikerna oförstående?

– Ja, jag tycker det. Jag kan inte svara på hur mycket de förstår och vad de tänker, men i handling ser vi alldeles för lite resultat och det brådskar.

Vilket är det enskilt viktigaste kravet idag?

– Det är att få ett bättre förslag när det gäller sjukfrånvaro- och ohälsoproblematiken. Sedan kommer skatterna, givetvis, säger Signhild Hansen, vd för Svenska lantchips och ledamot i Svenskt näringslivs styrelse.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista