Anna Hedh.

EU-kritisk s-politiker anklagar regeringen

Anna Hedh är en av de få EU-kritiska socialdemokraterna på listan i EU-parlamentesvalet. Hon är inte placerad på valbar plats, men bedriver nu en egen landsomfattande valkampanj för att folk ska kryssa in henne på valdagen. Hon anklagar nu regeringen för att svika partiet när det gäller att stoppa EU:s tjänstedirketiv.

– Vi säger i vårt valmanifest att vid ska säga nej till allting som skulle påverka vår arbetsrätt och våra arbetsvillkor, den svenska välfärdsmodellen. Sedan har man nu hört från regeringshåll att den kan tänka sig att säga ja om man får vissa undantag.

Inom EU pågår arbetet med tjänstedirektivet, som enligt socialdemokratiska partiet kan medföra att tjänsteföretag från till exempel Polen tillåts betala låga polska löner för arbete utfört i Sverige.

Säger inte blankt nej
Näringsminister Leif Pagrotsky förklarade i förra veckan i riksdagen att regeringen inte kommer att säga blankt nej till tjänstedirektivet. Detta menar alltså Anna Hedh går emot vad partiet har bestämt.

Anna Hedh är oppositionsråd i Mörbylånga kommun på Öland. Hon har stöd från socialdemokrater som sa nej till EMU i folkomröstningen i höstas.

På den socialdemokratiska valsedeln finns Anna Hedh på 31:a plats. Det behövs minst fem procent av partiets alla röster för att hon ska kunna kryssas in.

Hon ser sig själv som en efterträdare till Maj Britt Theorin som suttit för partiet i EU-parlamentet och haft en kritisk hållning.

Obekväm för partiet
Anna Hedh är obekväm för partiet genom att hon också argumenterar för en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Enligt partiledningen ska frågan avgöras i riksdagen.

Anna Hedh reser nu på en valturné Norrland och när Ekot är med är det väldigt få Sundsvallsbor som stannar till för att höra vad hon har att säga. De ledande socialdemokraterna i Sundsvall dyker inte ens upp på avtalad tid vid valstugan

Hon menar att det är viktigt att den stora gruppen EU-kritiska socialdemokrater har någon att rösta på, så att partiet inte tappar de väljarna.

Går emot partilinjen
Och Anna Hedh försäkrar att hon kommer att våga gå emot partiet om hon skulle lyckas i EU-parlamentet.

– Kommer jag in i parlamentet blir det på lite andra grunder än de andra eftersom jag kommer att bli inkryssad och har ett ansvar mot mina väljare som har kryssat in mig. Då är det givetvis viktigt att jag håller på de frågor som jag står för även om det skulle innebära att jag skulle rösta emot den socialdemokratiska gruppen, säger hon.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".