Herman van Rompuy och Fredrik Reinfeldt på Rosenbad i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

EU-ordföranden redo att besöka Turkiet

"Om jag får en inbjudan ska jag självklart åka dit"
1:54 min

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy har ingenting emot att åka till Turkiet, det sade van Rompuy när han i dag besökte Stockholm. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har tidigare ifrågasatt van Rompuys inställning till Turkiskt EU-medlemskap.

Carl Bildt har tidigare uttryckt förvåning över att van Rompuy varken träffat turkiska regeringen eller besökt Turkiet. I Stockholm i dag fick Bildt svar och det handlade om att lägga allt till rätta. 

– Om jag får en inbjudan till Turkiet ska jag självklart åka dit, säger EU:s valde ordförande Herman van Rompuy.

Det var i förra veckan som Ekot berättade att utrikesminister Carl Bildt var djupt kritisk till att van Rompuy hållit tal om EU:s utvidgning utan att nämna Turkiet, och det var inte första gången sa Bildt.

– Om man talar om utvidgningspolitiken i största allmänhet så är det en sak. Men om man talar utvidgningspolitiken och bara nämner västra Balkan, men i ett antal stora anföranden har glömt Turkiet, så blir det lite konstigt och leder till frågor.

Carl Bildt tyckte också det var märkligt att van Rompuy inte haft några möten med ledande turkiska politiker i dag. Även detta ville van Rompuy i dag rätta till.

– Om den turkiske premiärministern vill träffa mig i Bryssel är han min gäst, sade van Rompuy.

Om den turkiske premiärministern vill träffa mig i Bryssel är han min gäst, sa van Rompuy och tillade att han också i samband med helgens Afghanistanmöte i Lissabon talat med Carl Bildt om saken.

Carl Bildt ifrågasatte i förra veckan om van Rompuy följer EU:s politik att Turkiet är ett kandidatland som förhandlar om EU-medlemskap. Även här markerade van Rompuy att det är så.

– Jag respekterar till fullo 1999 års beslut om att Turkiet är kandidatland, sade han.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tog i dag upp turkietfrågan med van Rompuy och Reinfeldt var nöjd med de svar han fick.

– Där markerades tydligt att Turkiet är ett kandidatland och att förhandlingar pågår, säger Fredrik Reinfeldt.

Van Rompuy säger att han kommer till Turkiet om han blir inbjuden, men borde han inte själv bjuda in Turkiet?

– Jag ska inte styra över hur han väljer att utföra sitt arbete. Jag välkomnar att han markerar ett intresse av att komma till Turkiet om det kommer en inbjudan, säger Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".