1 av 2
2 av 2
Rök stiger från den sydkoreanska ön Yeonpyeong. Foto: Yonhap/Scanpix.

Bakgrund: Potentiellt mycket farligt läge på Koreahalvön

Koreahalvön är tillbaka i topp på den internationella dagordningen efter Nordkoreas artilleriattack mot en sydkoreansk ö. Attacken var en av de allvarligaste incidenterna mellan de båda koreanska staterna sedan Koreakrigets slut 1953 och har lett till en våg av internationell oro och skarpa fördömanden.

Ön Yeonpyeong tillhör Sydkorea men ligger mycket nära det nordkoreanska fastlandet. Något drygt tusental civila bor på ön, och när ett par hundra nordkoreanska artillerigranater regnade ner över Yeonpyeong sattes tiotals hus i brand och två sydkoreanska soldater dödades. Sydkorea sköt tillbaka, och konfrontationen var en av de värsta sedan Koreakriget 1950-53.

Och medan Sydkorea försatte sina militära styrkor i högsta möjliga fredstida beredskap och den sydkoreanska regeringen höll krissammanträde i en underjordisk regeringsbunker, reagerade omvärlden med djup oro, skarpa fördömanden - och spekulationer om vad som fick det slutna och hemlighetsfulla Nordkorea att trappa upp spänningen på den koreanska halvön just nu.

Nordkorea kan ha känt sig provocerat av en pågående sydkoreansk militärövning när den omstridda gränsen, men få bedömare hänvisar till det som en tillräcklig förklaring.

En del tror att attacken kan ha samband med en maktkamp i Nordkorea, där ett ledarskifte pågår. Kim-Jong-il, som är vid dålig hälsa, är på väg att efterträdas av sin yngste son, Kim Jong-un. Det spekuleras i att Kim-Jong-un kan ha känt behov av att etablera sin status inför militären, eller att mäktiga krafter inom militären sett ett tillfälle att agera.

Andra bedömare ser artilleriattacken mot den sydkoreanska ön som uträknad och meveten taktik, där ett försök att stärka Kim Jong-uns ställning kan ha varit en del av avsikten, men där huvudsyftet skulle vara att få internationell uppmärksamhet, visa styrka och förbättra Nordkoreas förhandlingsposition gentemot omvärlden.

Nordkorea har i många år haft en strategi som tycks ha gått ut på att genom regelbundna provokationer försöka tvinga till sig eftergifter från det internationella samfundet.

Det senaste året har spänningen ökat på den koreanska halvön. Nordkorea drog sig för ett drygt år sedan ur de så kallade 6-partssamtalen (som innefattar Kina, Ryssland, Japan och USA, förutom de två koreanska staterna) vars mål var ett slut på det nordkoreanska nukleära utvecklingsprogrammet.

I mars i år sänktes ett sydkoreanskt örlogsfartyg i en torpedattack. Nordkorea förnekade inblandning, men fick skulden eftern en internationell utredning.

Och för några veckor sedan fick en amerikansk kärnvapenexpert, Siegfried Hecker, som besökte Nordkorea till sin stora förvåning en rundvandring i en stor och hypermodern anläggning för anrikning av uran. Den förevisningen för en besökande amerikan var inte en slump; den var avsedd att skicka ett budskap till USA och omvärlden om Nordkoreas nukleära förmåga.

Heckers avslöjanden om vad han sett i Nordkorea fick USA att uppmana Kina, Nordkoreas enda tunga allierade, att hjälpa till att sätta tryck på Nordkorea och president Obama skickade sitt speciella Nordkoreasändebud, Stephen Bosworth, till Kina. Bosworth hade lagom anlänt till Peking när artilleriattacken mot den sydkoreanska ön kom och spänningen i regionen blev akut.

Hittills har Nordkoreas medvetna provokationer och upptrappningar tyckts noga avvägda: tillräckligt allvarliga för att skapa internationell oro, men inte så långtgående att de lett till väpnad konflikt. Den allmänna gissningen nu är att en period av relativt lugn och kanske också nordkoreanska förhandlingstrevare kommer att följa på artilleriattacken.

Men faran för felkalkyler finns alltid, och om Nordkoreas agerande styrs av en maktkamp inom landet - eller rent av ett sönderfall i regimen - är läget potentiellt mycket farligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista