Bärgningsbil drar upp lastbil ur diket. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Ovädret tilltar och väntas fortsätta

Ovädret är inte över
1:44 min

Ovädret över södra Sverige har fortsatt ställa till problem under dagen, med både trafikolyckor och strömavbrott. I sydöstra Sverige har flera orter drabbats av översvämningar. Samtidigt tilltar vinden och temperaturerna sjunker vilket kan innebära fortsatta problem något dygn framöver.

I Smedby utanför Kalmar hotas ett hem för psykiskt funktionshindrade.

– Vi har ju situationen hyfsat under kontroll men fortsätter det så här så måste vi evakuera de boende, säger Johan Olström på räddningstjänsten i Kalmar. 

Räddningstjänsten hoppas fortfarande slippa evakuera de boende på hemmet, men utanför står bandvagnar beredda. 

Runt om i Kalmartrakten är mängder av fastigheter översvämmade och räddningstjänsten har inte hunnit med. 

Längre västerut i Småland och upp mot Skaraborg och nu Östergötland har stora mängder snö fallit. Det i kombination med hårda vindar har lett till stora trafikproblem. 

Lastbilar har kört fast eller vält i diket. På E18 rapporteras fyra långtradare ha blåst av vägen på grund av halkan, och på E4 söder om Linköping körde en buss i diket, men ingen av passagerarna ska ha skadats allvarligt.

 Tågtrafiken tycks ha fungerat relativt bra, med en del förseningar. Men nu på eftermiddagen var 2.000-3.000 hushåll i framför allt Jönköpings och Östergötlands län utan ström. 

– Jag vaknade vid halv sex och då fanns det ström. Sedan klockan sex klickade det till och då var allt svart, berättar Hasse Nalbin som har en gård utanför Mullsjö. 

Fortfarande är inte ovädret över. SMHI räknar med ytterligare snö över hela Sydsverige. I framförallt Småland och södra Östergötland kan det bli upp mot ett  par decimeter till. 

Samtidigt tilltar vinden och temperaturerna sjunker. Det kan innebära fortsatta problem något dygn framöver och Trafikverket har uppmanat bilister att om möjligt vänta med resor eller överväga andra ressätt. 

Daniel Rundqvist
i samarbete med SR Kalmar och SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".