Socialdemokraterna bordlägger betygsfrågan

1:45 min

Regeringen såg ut att gå mot en förlust i utbildningsutskottet idag när de rödgröna skulle vinna en omröstning om betygen, med stöd av Sverigedemokraterna. Mycket överraskande valde Socialdemokraterna då att begära bordläggning.

Följden av beslutet skulle bli ytterligare ett nytt betygssystem i skolan om några år, men nu bordlägger Socialdemokraterna frågan och beslutet skjuts upp till senare.

– Vi valde att bordlägga frågan, för att vi kände att vi behöver mer tid, säger Mikael Damberg, socialdemokratisk vice ordförande i utskottet.

Är det för att ni inte vill få igenom ert förslag med Sverigedemokraternas hjälp?

– Vi lägger våra förslag, men tror att det är viktigt för svensk skolpolitik att vi skapar långsiktiga och breda överenskommelser i skolpolitiken, så att till exempel Sverigedemokraterna inte får ett stort inflytande över svensk skolpolitik framöver, säger Mikael Damberg.

Alla visste att Sverigedemokraterna tänkte stödja de rödgröna. Sverigedemokraten Richard Jomshof i utbildningsutskottet blev förvånad att ärendet bordlades.

– Känslan jag får är att de rödgröna inte vill vinna den här frågan med vårt stöd. Det behöver inte vara så, men det är känslan jag får, säger Richard Jomshof.

Frågan gäller de nya betygen som kommer nästa läsår- där regeringen bara infört betygskriterier för A C och E.

De rödgröna och Sverigedemokraterna vill ha egna kriterier också för betygen B och D.

Men enligt expertisen är det inte så enkelt som att bara skriva in lite nya kriterier, betygssystemet måste göras om på nytt om några år.

Varken socialdemokraterna eller utbildningsminister Jan Björklund vill kommentera om samtal förs om en långsiktig lösning.

Ordföranden i Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, har slagits för fler kriterier, men har nu vänt på en femöring och vill inte ha ytterligare ett nytt betygssystem.

– Får det så negativa konsekvenser så menar jag att var och en måste ta sitt ansvar och backa, och att de politiska partierna framför allt tar sitt ansvar och hittar en lösning i riksdagen.

Vad tycker du om den här situationen som har uppstått?

– Den är mycket underlig, säger Metta Fjelkner.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista