INKOMSTGARANTI

Tuffare granskning av riksdagsledamöter

"Reglerna får inte missbrukas"
2:01 min

Granskningen av tidigare riksdagsledamöter som har inkomstgaranti från riksdagen ska bli tuffare. Riksdagens arvodesnämnd ska få rätt att i detalj granska om tidigare ledamöter sparar inkomster i enskilda firmor och handelsbolag för att behålla en hög ersättning från riksdagen.

– Om man driver ett företag så kan man med hjälp av de olika reglerna få fondera och skjuta upp resultatet. Då kan man tänka sig att man använder det för att inte ta ut pengar från företaget så länge man får inkomstgaranti och sedan ta ut det till exempel efter pension. Och det är inte meningen med inkomstgaranti, säger Leif Jakobsson (S) som sitter i riksdagsstyrelsen.

Är det risk att det här förekommer om man inte har insynen?

– Ja, risken finns ju utan att vi vet att någon överutnyttjat systemet, så blir det ju alltid en möjlighet och kan ifrågasättas, säger Leif Jakobsson.

Riksdagsledamöter kan när de slutar få en månadsinkomst i form av en inkomstgaranti. Garantin räcker i mellan ett år och hela vägen fram till pensionen, beroende på hur gamla de är när de slutar och hur länge de suttit i riksdagen.

Riksdagens arvodesnämnd har hittills kunna sänka ersättningen om den tidigare ledamoten fått lön från någon, men också om personen arbetat för någon utan att få rimlig lön.

Nu ska granskningen skärpas. Nyligen föreslog riksdagsstyrelsen att arvodesnämnden ska kunna få uppgifter från Skatteverket om enskilda firmor och handelsbolag som tidigare ledamöter har, exempelvis hur mycket som läggs i olika fonder och på pensionssparande. Om orimligt mycket sätts av, så att det blir låg eller ingen löneutbetalning, ska inkomstgarantin kunna sänkas enligt förslaget som riksdagen ska besluta om. Enligt Leif Jakobsson är det vanligt att tidigare ledamöter bildar egna bolag.

– Det är inte alls ovanligt att man går över i någon form av näringsverksamhet. Det är ju naturligtvis bara bra, det är vi absolut inte emot. Men reglerna får inte missbrukas.

Johan Hirschfeldt, ordförande i Arvodesnämnden, tycker att det är viktigt att kunna granska vad som händer i de tidigare ledamöternas bolag.

– Det är tillsynsverksamheten som har gett den erfarenheten att här fanns en punkt där det var viktigt att göra en komplettering.

De senaste åren har bara två tidigare ledamöter fått sänkt ersättning. Kanske kan det bli fler nu enligt Johan Hirschfeldt:

– Något fler fall kan man kanske förvänta sig, men det är inte stora volymer det handlar om, utan det handlar om en princip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".