Uppåt för BNP men neråt på bostadsmarknaden

"Shoppingsäsongen inleds"
1:23 min

Det har kommit blandade signaler om tillståndet i den amerikanska ekonomin i dag. BNP för tredje kvartalet steg aningen mer än väntat men samtidigt kom det negativa rapporter från bostadsmarknaden.

Bruttonationalprodukten steg med 2,5 procent i årstakt för månaderna juli till september, det var snäppet bättre än vad prognosmakarna hade räknat med och klart bättre förstås än andra kvartalet då tillväxten var mediokra 1,7 procent.

BNP-tillväxten för hela 2010 tros bli 2,6 procent och ekonomin väntas sedan tuffa på ungefär i samma tempo under de första tre månaderna nästa år.

Det är emellertid alldeles för lite för att det ska kunna ha någon effekt på sysselsättningen som är det största problemet i USA, den officiella arbetslösheten ligger på 9,6 procent och det skulle behövas klart högre tillväxt än vad som nu rapporteras för att få ner den siffran.

Ett skäl till den åtminstone måttliga BNP-ökningen är att de amerikanska konsumenterna handlade mer än vad de gjort på fyra år.

Den här veckan inleds den verkliga shoppingsäsongen i USA, fram till jul, och det återstår att se om köpglädjen håller i sig.

Samtidigt kom det i dag negativa signaler från husmarknaden, försäljningen av befintliga hus sjönk mer än väntat i oktober efter en ökning under sensommaren.

Jämfört med toppläget i september 2005 så har husförsäljningen rasat med 40 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".