Pendlare har det svårt trots bron.
ÖRESUNDSREGIONEN

Krångligt att jobba över gränsen

1:55 min

Trots över tio år med Öresundsbron så tyngs arbetsmarknaden i regionen fortfarande av många gränshinder. Nu har 33 olika hinder som försvårar integrationen identifierats.

Svenska och danska politiker håller gärna festtal om integrationen, men har svårt att lösa problemen säger Ole Stavad, Danmarks representant i det gränshinderforum som tillsatts av de nordiska regeringarna. 

Bron har stått i mer än tio år och över 20.000 personer arbetspendlar varje dag mellan Sverige och Danmark, men deras liv är inte alltid problemfritt. 

Det handlar bland annat om a-kasse tillhörighet, olika pensionssystem, krångel vid lärlingsarbete och brist på samlad information för företagare. 

Ett problem som av flera aktörer pekar ut som särskilt viktigt att ta itu med, är den så kallade extraknäcksproblematiken. 

I dag är det på grund av olika socialförsäkringsregler i praktiken omöjligt att arbeta åt olika arbetsgivare på svensk respektive dansk sida. 

Svenskar som anställs i Danmark får i regel skriva på kontrakt där de förbinder sig att inte ta ett extrajobb i Sverige eftersom den danska arbetsgivaren då måste betala svensk arbetsgivaravgift. 

En lösning på det här problemet hoppades dåvarande ministern för de nordiska samarbetsfrågorna, Cristina Husmark Pehrsson, kunna presentera på ett möte i samband med Öresundsbrons tioårsjubileum i juni. Men förhandlingarna stötte på patrull och än så länge har man inte kunnat hitta ett alternativ som båda parter kan acceptera. 

I en enkätundersökning som Öresundskommittén låtit göra svarar 15 procent av de svenskar som arbetar i Danmark att de tvingats att tacka nej till ett extrajobb i Sverige på grund av det här hindret. Därför är det angeläget att man löser det snabbt säger Ole Stavad. 

Om vi så måste vrida om armen på ministrarna så ska vi finna en lösning. Det är för dumt att det inte redan är löst säger Ole Stavad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista