Håll i plånboken nästa år. Foto: Jessica Gow / Scanpix.
EKONOMI

Vinnare och förlorare nästa år

Bolåneräntorna förväntas bli högre
2:57 min

Svensk ekonomi står sig stark i en jämförelse, men trots det får många bereda sig på att hålla lite hårdare i plånboken nästa år, säger Maria Ahrengart som är privatekonom på Swedbank.

Nu när Sverige går från en lågränteekonomi i den globala krisens skugga till en ränta passande för en lågkonjunktur, så får man säga att perioden av mycket billiga bolån är över.

Det betyder att förlorare i det privatekonomiska racet nästa år är de som har bostadslån med rörlig ränta.

Enligt prognosen kommer Riksbankens räntehöjningar att leda till att bolån med rörlig ränta blir betydligt dyrare i januari nästa år jämfört med samma period 2010, då Riksbankens ränta låg på 0,25 procent och ett rörligt bolån kunde erbjudas till under 1,5 procent.

En miljon i lån kostar 800 kronor mer i ränta varje månad efter årsskiftet och dessutom väntas boräntorna fortsätta att öka även under 2011.

Tittar man på frukterna av det dagliga slitet, det som brukar kallas för lön, så har de flesta löntagare fått löneförhöjningar sedan januari 2010 som har överstigit inflationen. Om inte kommunalskatten höjs, förstås, så blir det därför lite mer pengar över i januari 2011, jämfört med januari 2010.

Pengarna kommer väl till pass för att betala de högre räntorna. Det behövs även om man inte bor i ägt boende utan hyr. Hyresrätten beräknas enligt Swedbank bli i snitt ungefär 2 procent dyrare över hela landet.

Men det ska ändå bli pengar över, tror Swedbank. Så lite vinnarkänsla hänger sig kvar hos hushållen, ungefär som fredagsmys.

Valrörelsens kelgrisar, pensionärerna, väntas dock få försämringar nästa år, säger Maria Ahrengart:

– Många pensionärer kommer att ha mindre pengar över när det nödvändigaste är betalt i januari 2011, än vad de hade i januari ett år tidigare, säger Maria Ahrengart.

Bromsen i pensionssystemet gör att den allmänna pensionen minskar med drygt fyra procent till nästa år. De skattesänkningar som regeringen har aviserat för nästa år gör att de flesta i princip får oförändrad disponibel inkomst, om man inte tar hänsyn till prisutvecklingen.

– Den inflation som har varit sedan januari 2010 gör att flertalet pensionärer faktiskt får lägre disponibel inkomst nästa år, trots regeringens skattesänkningar, påpekar Maria Ahrengart.

En grupp bland pensionärerna som däremot får det bättre till januari 2011 är garantipensionärerna. Det beror på att garantipensionen inte påverkas av bromsen i pensionssystemet, utan istället ökar med priserna till nästa år, förklarar Maria Ahrengart. Dessutom gynnas de av skattesänkningarna.

Men även om garantipensionären får en ganska stor procentuell förbättring till nästa år, drygt elva procent, så handlar det om små summor, 140 kronor mer kvar efter att nödvändiga utgifter är betalda. Det är framför allt tack vare att bostadstillägget ökar när hyran höjs.

Garantipensionären är fortfarande de av våra typhushåll som har minst kvar att leva för efter nödvändiga utgifter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".