"Nordkorea vill ha direktsamtal med USA"

2:24 min

Professor Han Park vid Universitetet i Georgia, USA är Nordkoreaexpert och har besökt Nordkorea flera gånger om året de senaste 20 åren. Enligt de uppgifter han fått från Nordkorea gick de till anfall för att Sydkorea trots varningar genomförde en militärövning vid gränsområdet.

Nordkorea kände sig hotad som nation och Han Park bedömer situationen som mycket allvarlig.

– Så länge de känner att Nordkorea är hotat kommer de att fortsätta med att utveckla en atombomb, säger Han Park som under gårdagen hade kontakt med personer i Nordkorea.

Enligt dem var anledningen till skottlossningen mot de två öarna vid gränsområdet att Sydkorea trots varningar genomförde militärövningen. Området är omstritt, både Nord- och Sydkorea hävdar att öarna är deras.

Samtidigt säger Han Park att Nordkorea gärna ser att det blir en osäker situation i området för att de vill ha till stånd en förändring.

– De vill ha direktsamtal med USA, något de trodde skulle genomföras när Obama tillträdde som president. Men nu är regimen besviken på att inget hänt och det var också anledningen till att man i helgen visade upp sin anrikningsanläggning för en amerikansk kärnexpert, enligt Han Park.

Han menar att världen måste ändra sitt förhållningssätt till Nordkorea för att undvika att något värre än gårdagens skottlossning händer.

– Det är en mycket farlig situation så vi måste närma oss Nordkorea på ett annat sätt än vad som gjorts de senaste 20 åren, det har inte fungerat, säger Han Park och fortsätter, de närmaste dagarnas utveckling vid gränsområdet är mycket viktig att följa.

– Om konfrontationerna fortsätter i gränsområdet kan det utvecklas till ett nytt Koreakrig, säger professor Han Park.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista