Hamid Karzai, Afghanistans president, förnekar att han träffat Mansour. Foto: Musadeq Sadeq / Scanpix.
AFGHANISTAN

Talibanledare visade sig vara bluff

1:51 min

En hög företrädare för talibanerna flögs in för fredssamtal med den afghanska regeringen av militäralliansen NATO i höstas. Nu har det visat sig att mannen inte alls var Mulla Mansour, som de påstod, utan en bedragare eller en agent.

Det var general David Petraeus själv, den högste chefen för USA:s styrkor i Afghanistan, som i höstas sa att man flugit en hög talibanledare till Kabul för samtal för att få slut på kriget.

Det ska ha varit Akhtar Mohammad Mansour som ofta beskrivits som nummer två i talibanhierarkin. Men flera medier i USA skriver nu med hänvisning till både amerikanska och afghanska källor att mannen visade sig inte alls vara Mansour.

Ändå ska han tre gånger ha träffat NATO och regeringsfolk i Kabul inklusive president Hamid Karzai åtminstone en gång. Han ska också ha fått en ansenlig summa pengar. Var han befinner sig nu är okänt.

General Petraeus vill inte uttalat bekräfta att mannen var en bluff, men han säger att medieuppgifterna nu inte är överraskande och att det länge funnits tvivel om mannens identitet.

Vem han i själva verket var är oklart. En teori är att han ändå var en agent för talibanerna. En annan att han arbetade för den pakistanska säkerhetstjänsten som har en mycket ljusskygg roll i konflikten. Han kan också vara en privatperson som såg en möjlighet att tjäna pengar.

President Karzai förnekar uppgifterna blankt och kallar dem för propaganda. Vid sidan om det pikanta och bizarra i den här situationen så har den, om den stämmer, betydelse för krigets fortsättning.

USA och regeringen i Kabul hade förhoppningar på att kontakter med talibanernas ledning skulle kunna bidra till ett slut på striderna. Om det visat sig att man samtalat med en bedragare är man tillbaka på ruta ett.

Samtidigt finns det kvar ett gnagande tvivel. Mulla Mansour var en välkänd person och det är svårt att se att en bedragare skulle framträda som honom, inte bara en utan tre gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista