Domstolen drar in vapenlicenser på olika grunder. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Vapenlicenser dras in på olika grunder

1:29 min

Domstolsväsendet kritiseras för att de dömer olika när polisen av olika orsaker vill dra in licensen för vapenägare. Bara i år har Sveriges förvaltningsrätter under nio månader fått in nästan 500 överklaganden om indragna licenser. Det visar statistik som Ekot tagit fram.

– Förvaltningsrätterna dömer olika och det gör faktiskt även kammarrätten också. Framförallt i mål som rör rattfylleri. Vi känner lite oro inför det här. Vi anser att grovt rattfylleri är en grund för en återkallelse för tillstånd att inneha skjutvapen, säger Karin Vangstad.

Tidigare var bland annat grovt rattfylleri tillräckligt för att dra in vapenlicensen, enligt Karina Vangstad på Rikspolisstyrelsen. Med de nya förvaltningsrätterna som bildades i februari, när länsrätterna lades ner, har osäkerheten ökat. 

– Det spretar väldigt över landet och det ser vi med oro på. Vi har undersökningar som visar att den som dömts för rattfylleri, och då med ganska höga promillehalter i blodet, där visar det sig att det ligger en alkoholproblematik bakom, säger Karin Vangstad.

För att nu försöka få klarhet i det osäkra rättsläget när det gäller indragning av vapenlicenser vill nu Rikspolisstyrelsen få en tydlig praxis genom att föra ett av alla ärenden till Regeringsrätten.  

– Vi har ett ärende ifrån en polismyndighet där man försöker få prövningstillstånd hos Regeringsrätten så att vi får lägga vår syn på det här och se om vi kan få en dom som kan ensa det här, berättar Karin Vangstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista