Ben Bernanke. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix

USA:s centralbank oenig om obligationsköp

1:20 min

Det var stor oenighet i ledningen för den amerikanska centralbanken innan den fattade sitt beslut att stärka ekonomin med massiva obligationsuppköp.

Det framgår av protokollet från Feds möte i början av november. Protokollet visar också att Fed skalar ner tillväxtprognosen för nästa år.

På papperet såg det ut som ett nära nog enhälligt beslut, röstsiffrorna i direktionen blev 10-1 för att Fed ska köpa upp statsobligationer och liknande till ett värde av 600 miljarder dollar och därmed sänka räntorna.

Det var först efter en hård debatt där centralbankschefen Ben Bernanke fick argumentera hårt för att övertyga en del direktionsmedlemmar.

"Flera ledamöter" som det sägs i protokollet var rädda för att åtgärden skulle leda till inflation, andra ledamöter i debatten oroade sig för att USA närmar sig ett läge med deflation.

Ett förslag som övervägdes fast aldrig beslutades var att fastställa ett inflationsmål, underförstått med högre inflation än i dag.

Det fanns också olika uppfattningar om en lägre dollarkurs är något bra eller dåligt för USA-ekonomin. Oenigheten gör det svårare att se att Fed skulle fortsätta med denna så kallade "quantitative easing" när det nuvarande programmet löper ut.

Protokollet visar också att Fed skruvat ner tillväxtförväntningarna, nu räknar man med BNP nästa år med mellan 3 och 3,6 procent, en halv procent lägre än vad man trodde tidigare, och arbetslösheten kommer att hålla sig över 9 procent i stort sett hela nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista