Striderna i Afghanistan hårdare än någonsin tidigare. Här amerikanska soldater på jakt efter talibankrigare. Foto: Julie Jacobson/Scanpix
Pentagonrapport

Striderna i Afghanistan hårdare än någonsin

1:45 min

Striderna i Afghanistan är hårdare än de någonsin varit tidigare och talibanerna blir mer sofistikerade. Samtidigt har USA och NATO gjort mindre framsteg de senaste månaderna. Det säger det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon i sin senaste rapport till kongressen.

Bara några dagar efter de ganska optimistiska tongångarna på NATO-mötet i Lissabon levererar Pentagon en mer återhållsam bedömning.

Två gånger om året kommer militären med en rapport till politikerna i kongressen och den här täcker tiden april till och med september. Och det har varit den mest våldsamma perioden hittills i Afghanistan, sägs det, antalet stridshandlingar är tre gånger så många som 2007 och 70 procent fler än under samma tid förra året.

Ett skäl är att antalet amerikanska soldater ökat, något som gjort att man mer aktivt kan bekämpa talibanerna. Pentagon ser en liten förbättring av säkerhetsläget och man säger att NATO-styrkorna haft begränsad framgång i södra Afghanistan.

Men talibanerna förmår att kämpa tillbaka, de verkar över större områden och har blivit mer sofistikerade; försöken att skära av deras försörjningsleder från Pakistan och Iran har i stort sett misslyckats. Enligt rapporten är talibanerna inte populära men de drar fördel av det stora missnöjet med regeringen och av att afghaner i gemen tror att de utländska trupperna snart kommer att dras tillbaka.

Lägesbedömningen är något annorlunda än vad höga amerikanska militärer framfört på senare tid, det kan bero på att redogörelsen mycket präglats av underrättelsetjänsten som ofta har en mer pessimistisk uppfattning.

Bland annat den här rapporten kommer att ligga till grund för en mer politisk utvärdering av situationen i Afghanistan som Vita Huset ska göra nästa månad. Den i sin tur kommer att leda fram till ett beslut om i vilken utsträckning som USA, som planerat, kan börja dra tillbaka sina styrkor nästa sommar.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista