Barack Obama skakar hand med Lee Myung-bak på G20-mötet i mitten av november. Foto: Yonhap News Agency/Scanpix.

USA lovar militärövning med Sydkorea

Övningen uppges börja på söndag
1:36 min

USA och Sydkorea kommer att hålla gemensamma militärövningar som svar på Nordkoreas artilleriangrepp mot Sydkorea. Det säger USA:s president Barack Obama till den sydkoreanska presidenten Lee Myung-bak.

USA har närmare 30 000 soldater i Sydkorea och är därför direkt inblandat i konflikten. De två länderna är nära allierade och USA är den yttersta garanten för Sydkoreas säkerhet.

I en telefonöverläggning med sin sydkoreanska kollega upprepade president Obama att USA står sida vid sida med Sydkorea i den uppkomna konflikten.

De två presidenterna enades om att deras militärmakter ska genomföra gemensamma övningar de kommande dagarna, för att markera styrkan i alliansen länderna emellan.

Enligt uppgift ska övningen börja på söndag och bland annat inbegripa ett hangarfartyg, men det verkar ändå i första hand vara en symbolisk motåtgärd. Ingenting tyder på att de amerikanska styrkorna aktivt skulle dras in i konflikten.

USA fördömde direkt Nordkorea och sa att angreppet var ett brott mot stilleståndsavtalet efter Koreakriget.

Men USA:s försvarsminister Robert Gates har också prisat Sydkorea för att visa moderation i den uppkomna situationen, vilket tyder på att USA i grund och botten inte vill se en alltför kraftig motreaktion.

USA verkar nu istället först och främst vara inriktat på att skapa en gemensam front mot Nordkorea, inkluderande landets främsta allierade Kina.

Kina måste trycka på Nordkorea att följa internationella regler, säger Barack Obama.

Republikanerna i USA anser att Obama nu måste visa en hårdare attityd mot Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".