1 av 2
Läget i Kalmar just nu. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik: Läget på vägarna

Snöfallet ställer till stora problem i södra Sverige

Kalmar tar hjälp av hemvärnet
1:13 min

Snöovädret i södra Sverige har lett till stora problem med många trafikolyckor. Både skolbussar och färjor har fått ställas in. Ölandsbron stängdes av under några timmar på grund av de hårda vindarna i går kväll och Kalmar kommun har begärt hjälp från Försvaret för att stoppa översvämningar.

Översvämningar väntas längs Ljungbyån utanför Kalmar och enligt kommunen är det så troligt att vattenmassorna kommer att hota bostadshus att hemvärnet satts in för att bygga vallar, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Kalmar kommun har också skickat efter barriärer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. men vid lunchtid hade de ännu inte kommit fram. Hemvärnet väntar på ett övningsfält.

Även Gotland har drabbats av översvämningar. Där fick räddningstjänsten i går kväll larm om flera översvämmade fastigheter, bland annat skolan i Dalhem där undervisningen ställs in i dag. Många husägare har fått sina källare vattenfyllda och många tomter ser ut som sjöar.

I Västergötland har skolbussar ställts in i bland annat Skara, Lidköping och Vara, till följd av nattens och morgonens snöfall, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg. Bärgningsbilarna får åka skytteltrafik för att dra upp bilar som kanat av vägen och hemvården har fått ställa in en del besök för att det inte går att ta sig fram.

Flera färjeturer mellan Gotland och Nynäshamn respektive Oskarshamn har fått ställas in i dag på grund av vädret, rapporterar Sveriges Radio Gotland och Sveriges Radio Kalmar.

Det har också inträffat en rad trafikolyckor och avåkningar under kvällen och natten i bland annat Skåne, Halland, Kronoberg och Östergötland.

På flera håll fastnade långtradare i snön och blockerade vägar. Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt i någon av olyckorna.

Snöfallet väntas fortsätta det närmaste dygnet, enligt SMHI. I stora delar av södra Sverige och längs ostkusten får man räkna med en decimeter nysnö.

SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning för nästan hela södra Sverige det närmaste dygnet. I Kalmar län kvarstår klass 2-varningen.  Den innebär en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".