Staffan Sonning, tidigare Asienkorrespondent, nu ekonomikorrespondent. Bilden är tagen då han bevakade G20-mötet i Seoul i Sydkorea för två veckor sedan. Foto: Christer Hillbom Sveriges Radio

Chatt om Nordkorea

Finns det risk för att den spända relationen mellan Nord- och Sydkorea förvärras? Hur reagerar omvärlden efter Nordkoreas attack? Läs chatten med Sveriges Radios korrespondent Staffan Sonning.

moderator:Nu är chatten i gång! Välkomna att ställa era frågor till Ekots korrespondent i Asien, Staffan Sonning.
Ulf:Om läget på Koreahalvön förvärras, vad är "worst-case scenariot"?
Staffan Sonning:Krig! Risken är ytterst liten, men nordkoreanerna är fullständigt oberäkneliga. Det stora problemet är nog att NK:s motparter inte kan föreställa sig hur de tänker.
Albert:Är det rätt att angripa ett internationellt erkänt självständigt land (NK) för att landet inte anpassar sig till den globala ekonomiska världsordningen? Mer generellt. Ska länder ha rätt att själv välja om de vill ansluta sig till den globala ekonomiska världsordningen eller har "vi" (västvärlden) rätt att tvinga dem till det med hjälp av bomber och granater?
Staffan Sonning:Hej Albert, såvitt jag förstår är det tvärt om: Nordkorea har angripit Syd med bomber och granater
Erik Hasselback:Vilka skulle konsekvenserna, kortsiktiga som långsiktiga, kunna bli för Syd i händelse av ett inre sammanbrott i Nord?
Staffan Sonning:Hej Erik! Mycket svåra. En parallell till Västtysklands övertagande av det underutvecklade Öst. Fast mycket, mycket värre. SK har en jättefond med pengar undanlagda ifall det skulle hända. En plan som fanns i alla fall på 90-talet var att behålla gränsen befäst, låta Nordkorea komma ikapp med hjälp av sydpengar, och först därefter riva gränsblockaden. För att undvika en flyktinginvasion
D.M.:Hur stor är risken att Kina resp. Ryssland blandar sig in i militärt (igen) vid ett ev. fullskaligt krig mellan Sydkorea/USA och DKPR ? Mvh
Staffan Sonning:Hej D.M. Risken är hundraprocentig att Kina skulle gå in på Nordkoreas sida. Kineserna vill inte ha amerikanska trupper vid sin landgräns. Det var anledningen till att Kineserna grep in under Koreakriget för 50 år sen. Det finns nästan 30 000 amerikanska soldater i SK
Marcin:Tidigt i rapporteringen av händelsen kunde man i P1 höra talas om att Sydkorea under sina övningar skjutit in på det Nordkoreanska vattenområdet. Detta sades dock bara en enda gång. Har du hört något som styrker påståendet eller motsäger det?
Staffan Sonning:Hej Marcin. Nordkoreanerna påstår det. Har dock inte förklarat hur de motiverar att sydkoreanska granater i vattnet på fel sida om en territorialgräns kan motivera granatregn mot civila sydkoreaner på en ö
D.M.:Som sagt så är ju nordkorearerna väldigt oberäkneliga, men hur skulle man "beräkna" att Kina och Ryssland agerar vid ett ev. krig ?
Staffan Sonning:Kina går in på NK:s sida
Håkan:1. Hur gör man rent praktiskt när man som diplomat tar kontakt med denna typ av länder - vem gör detta då jag förmodar att ingen från Sydkorea tillåts att göra detta ? 2.Vet folket i N.korea om vad som pågår ? 3. Kan länderna se varandras TV kanaler ?
Staffan Sonning:Hej Håkan, När ja var i Nordkorea, så tog dom min mobiltelefon vid gränsen, trots att en inte fungerade i landet. Svaret: NK:s regim gör allt de kan för att hålla befolkningen ovetande om hur det ser ut utanför gränserna. Propagandabilden är att Nordkorea är mvärldens enda paradis, och världen utanför är ond. Det var rätt hemskt att se, kan jag tala om...
Anita Sjögren:Varför intervjuar ingen Mats Foyer som var ambassadör i Pyongyang i fem år och har hyllats i USA för sina insatser?
Staffan Sonning:Hej Anita. Tack för tipset.
Therese:Medierna och politikerna vill gärna svartmåla Nordkorea, men seriöst, att hålla övningar inom ett område som Sydkorea vet att Nordkorea anser sig vara deras är inget annat än provoceringar, precis som Cheonan incidenten tidigare i år. Varför pushas det inte mer för diplomatisk lösning? Nu verkar Sydkorea och USA enbart öka konflikten mer då mer övningar är på gång.
Staffan Sonning:Hej Therese, Den typen av konflikter finns på många håll i världen, dvs territorialkonflikter. Japan-Kina är bara ett annat exempel. Däremtot håller jag inte med dig vad gäller diplomatin: Hela världen har uteslutande ägnat sig åt diplomatiska förhandlingar med NK de senaste decennierna, oavsett vad de hittat på. Nordkoreanerna är världens bästa förhandlare. Med hjälp av hot och påstådda eftergifter, har de lyckats nå framgång varenda gång.
Tommy Larsson:Hej, jag tolkar denna och andra incidenter i området som att Kina utnyttjar sina möjligheter att flytta världens fokus från ett irriterande Kina över fredspriset till något annat.(Det skulle förvåna mig om S.Korea hade startat artilleriduellen). Vilka möjligheter har N.Korea att agera på egen hand, bedömer du?
Staffan Sonning:Hej Tommy, det enda man vet säkert med NK är att man ingenting vet säkert. Jag tror dock inte att Kina gett sitt godkännande till attacken. Därtill är den alltför besvärande också för Kina.
Kenneth Åhrlin:Ett utfattigt land, där befolkningen svälter, bygger man statyer i brons av den "evige presidenten". Hur absurt kan det få bli och är den nuvarande ledningen vid sina sinnens fulla bruk? Man sjunger sånger till "generalens ära" säger sig fått skönhetsmedel och Tv-apparater av "generalen". Har Nordkoreas befolkning totalt tappat förmågan att tänka själv eller spelar man med i ett spel för att inte hamna i onåd? Personkulten kring Stalin var betydande men nästan blygsam i jämförelse med Nordkoreas. Är man möjligen tillräckligt tokig i ledningen för att starta ett fullskaligt krig mot Sydkorea. Även Kina har i det här sammanhanget visat tämligen tydligt var man står. Börja förhandla, är uppmaningen. Förhandla, om vad då? Anfaller Nordkorea Sydkorea har man med all säkerhet USA att tampas med per omgående och vad gör Kina då? Vill Kina riskera det man byggt upp för att hålla en heltokig regim under armarna?
Staffan Sonning:Hej Kenneth, kan inte annat än hålla med dig. När man som jag besöker Nordkorea så får man intrycket av en galen regim. Så enkelt tror jag dock inte det är. Däremot har vi där en extremt gynnad elit innom partiapparaten som badar i kaviar o champagne och importerar galanta västerländska damer för sin förnöjelses skull. För denna elit gäller det att hålla befolkningen ovetande och lydig. Vad gäller utvecklingen: NK:s geopolitiska läge som enn buffert mellan Kina o USA (via sydkorea) styr det mesta av internationella reaktioner, plus förstås de påstådda kärnvapnen.
Bo Möller:Är det sonen som studerade Schweiz som ska ta över? Om så hur tänker en sån person som trots allt sett mer av världen?
Staffan Sonning:Hej Bo, Jo det verkar så. Det är nästan det obehagligaste: Att NK har en massa folk inom ledningen som vet precis hur det ser ut utanför landet, men som gör allt de kan för att befolkningen inte ska få reda på det
Alfred:Stämmer det att den nordkoreanska regimen byggts upp med hjälp av en svensk? Och att den svenska regeringen visste om detta?
Staffan Sonning:Hej Alfred, det vet jag inget om. Verkar vara att lägga en enorm teoretisk makt på en enskild person...
Mikael:Den Nordkoreanska regimen, Deras överlevnad, hålls bara vid liv så länge som Kina håller dom under armarna. Kan inte världssamfundet, villkora humanitära hjälpinsatser, så att regimen i Nordkorea inte har några val kvar.
Staffan Sonning:Hej Mikael, jo det kan man ju tycka. Men som jag srev tidigare, så är NK världens bästa förhandlare. Med hjälp av en kombination av skrämsel o påstådd eftergivenhet vinner de alltid....
Pelle:Hej. Vad vet man om Kim Jong-un och vilket inflytande kan han ha i det som händer just nu?
Staffan Sonning:Hej Pelle, inte mycket. Annat än att han är utbildad i väst. Men han måste ju vara ett sällsynt geni: Fast han bara är 26 eller 28 år, blev han för några veckor sen utsedd till fyrstjärnig general!
Oscar:Varför invaderar man inte Nord Korea? Deras militär, om än stor numerärt, måste vara underlägsen Syds och USAs högteknologiska krafter? Undernärd och utan försörjning? Är det troligt att Kina skulle ställa upp på Nords sida?
Staffan Sonning:Hej Oscar, ja: Kina skulle ställa upp på Nordkoreas sida. De skulle inte acceptera att ha amerikanska styrkor vid sin landgräns
Thorsten Schütt:Bakom all uppståndelse: kan det finnas ett berättigande i Nordkoreas krav ang. gränsdragningen vid dessa små öar utanför Nordkoreas kust? Påminner om grekiska öar alldeles inför näsan på turkarna och en liten ö nära Kina som tillhör Taiwan. Sådant kan skapa irritation, berättigad eller oberättigad.
Staffan Sonning:Hej Thorsten, mycket möjligt! Gränsen drogs av FN på 50-talet. Och diskussionen har pågått sedan dess. Tittar man på kartan så kan man förstå att NK surnat till. Detta givetvis utan att försvara ganatregn över civila
Sturla:Vem sköt det första skottet? Flesta säger Nord, men kan det vara tvärtom?
Staffan Sonning:Hej Sturia, svårt att säga. NK påstår att det var SK under en övning. Men inte ens NK påstår annat än att det var ett par granater som landade i vattnet på fel sida om gränsen. Vilket gör det knepigt att begripa hur det motiverar granatregn över civila...
D.M.:Å andra sidan så skulle ett sammanbrott av Nordkorea göra att USA inte skulle behöva några trupper kvar alls i Sydkorea sen? Dessutom så är ju Kina otroligt mycket mer beroende av USA nu än vid Koreakriget. Men visst känns det som att Kina fortfarande ställer upp rejält på NK...
Staffan Sonning:Hej igen D.M, jag vill nog vända på resonemanget: USA är så ofattbart mycket mer beroende av Kina än under Koreakriget: Kina är USA:s främsta långivare. Ingen muckar med den som har pengarna!
D.M.:Finns ju fortfarande vissa (utdöende) kommunister i Sverige i t.ex. Svensk-Koreanska föreningen som fortfarande ser NK som ett socialistisk paradis. Men finns det något/några kommunistiska partier i SK som ser "upp till" NK? Hur mycket stöd har dessa isf?
Staffan Sonning:Hej igen D.M, vet ej säkert, möjligen några små gäng utan större in flytande. Kan inte undanhålla dig vad jag såg i ett av de jättelika museerna som finns i de nordkoreanska bergen, med presenter till de stora ledarna: En fin liten same-kniv med varma hälsningar från bröderna i Sverige, underskrivet vpk:s dåvarande partisekretareare, Kenneth Kvist!
moderator:Då avslutar vi chatten. Tack för alla era frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".